Így teleltesd szobanövényeidet

Az ősz beköszöntével egyre rövidebb napok elé nézünk, egyre alacsonyabb kinti hőmérséklettel. Ezt nem csak mi, de növényeink is megérzik, ezért itt az ideje, hogy kialakítsuk számukra az ideális környezetet és gondozási rutint a hideg időszak átvészelésére.

Ebben a bejegyzésben útmutatást nyújtunk a különböző fajtájú növények teleltetéséhez, és ajánlunk néhány olyan kisigényű növényt is, amelyek gondozása nyáron és télen egyaránt egyszerű.

Kültéri növények teleltetése

Télen a növények két legnagyobb ellensége az alacsony hőmérséklet és a fény hiánya. A legtöbb cserepes növény nem fagytűrő, ezért a legelső fagy is hatalmas károkat tud tenni bennük, súlyosabb esetben el is pusztulhatnak. A rövid nappalok sem kedveznek a fejlődésüknek, ez az időszak többségük számára csak a túlélésről szól, fejlődésük teljesen leáll, és vegetatív állapotba kerülnek. 

Bár általánosságban elmondható a növényekről, hogy télen pihenésre van szükségük, ez mégsem érint minden fajt egyformán. Az árnyékkedvelő fajok például képesek télen is új, egészséges leveleket hozni, a legtöbb növényt azonban kímélni kell a téli időszakban való növekedéstől, amit a körülményeik alakításával érhetünk el. Ha a vegetatív időszakban nem fogjuk vissza az öntözés mértékét, és melegben, fénytől távolabb tartjuk őket, akkor a növény levelei és új hajtásai megnyúlhatnak, ami egyrészt nem dekoratív, másrészt a növény számára sem egészséges.

A növény származási helyétől függően az is eltérhet, hogy mikor érdemes betelepíteni őket a lakásba. A trópusi éghajlatról származókat már októberben érdemes bevinni, míg a mediterrán fajták általában novemberig is kibírják odakinn. Mielőtt bevinnénk a növényeinket, fajtától függően (amelyik igényli) érdemes megmetszeni őket, vagy az elszáradt, sárguló leveleket eltávolítani, nehogy azok betegséget hozzanak magukkal.

A legideálisabb hely növények teleltetésére egy télikert vagy üvegház. Mivel azonban erre keveseknek van lehetősége, a célnak megfelel egy alacsonyabb hőmérsékletű (kb. 10°C-os), világos szoba is. A nagyobb, strapabíróbb növények akár garázsban is átteleltethetőek, amennyiben annak szellőzése biztosított. Ahogy már korábban is említettük, az öntözés visszafogásával is segíteni tudjuk a vegetációs állapotot, valamint tápoldatot sem szabad ebben az időszakban adni nekik.

Növények, mint a szoba szerves részei

Vannak olyan szobanövények, amelyek egész évben a lakás ékeként szolgálnak. Nem csak dekorációs szempontból fontosak, de jelentős mértékben képesek tisztítani a helyiség levegőjét a széndioxid megkötésével, és oxigén kibocsátásával. Ezen felül életet is lehelnek a térbe, és képesek sokkal otthonosabbá varázsolni azt. 

Mindez elég indok kell legyen ahhoz, hogy te is beszerezz néhány szobanövényt. Azzal is tisztában vagyunk viszont, hogy nem mindenki született kertész, ezért a következő fejezetben bemutatunk néhány olyan szobanövényt, amelyek rendkívül mutatósak, és szinte lehetetlen őket kipusztítani.

7 kisigényű szobanövény

Monstera

A Monstera nemzetségbe tartozó fajok a szobanövények igazi klasszikusai, mondhatni minden lakás alapkelléke. Egyes fajai kimondottan nagyra nőnek, és hosszú élettartamúak is.

Hazánkban egyik legnépszerűbb faja a Monstera Deliciosa, másnéven könnyezőpálma. Egész évben szobahőmérsékleten tartható, földjét érdemes mérsékelten nedvesen tartani, és tavasztól nyárig tápoldatot is kaphat. Nagy leveleit időnként érdemes lemosni egy nedves ronggyal, így segítve a növény lélegzését. Gyakran permetezzük, mert szüksége van a páratartalomra, száraz levegőjű környezetben ugyanis könnyen megtámadhatják a kártevők.

 Jukka

A jukkák rendkívül kedvelt szobanövények, sikerüket az egyszerű gondozásuk és dekoratív, egzotikus megjelenésük adja. Pálmaliliomnak is nevezik őket, ez a név azonban megtévesztő, hiszen a spárgafélék családjába tartoznak, csupán külsőre hasonlítanak a pálmákra.

Vízigényük alacsony, azonban érdemes világos helyre tenni őket, mert ott tudnak igazán szépen fejlődni. A levegőminőséget kiválóan javítják, miközben a helyiség páratartalmát is növelik.

Agglegénypálma

Az agglegénypálma egy jó adottságú, környezetéhez könnyen alkalmazkodó szobanövény. Fényes, sötétzöld levelei elegáns stílust kölcsönöznek neki, éppen ezért letisztult belső terekhez is kiválóan illik.

A különböző fényviszonyokat jól tolerálja, tűző napra azonban semmiképp se tegyük, mert könnyen megéghet. A hidegre, huzatra és a túlöntözésre érzékeny, viszont a szárazságot nagyon jól bírja. Egy nedves ruha segítségével időnként törölgessük át a leveleit, ezzel segítve, hogy levegőhöz jusson.

Aloe Vera

Az aloe vera az egyik legismertebb pozsgás növény, ismertségének és népszerűségének egyik oka a levelében található nyugtató, gyulladáscsökkentő zselés anyag. Jótékony hatásai mellett azonban dísznövényként is jó szolgálatot tesz.

Nem igényli a sűrű öntözést, a vizet leveleiben tárolja, és a hosszabb, száraz időszakokban is képes a raktározott vízből gazdálkodni. Meleg, napos helyen tartva érzi magát a legjobban.

Vitorlavirág

A vitorlavirág talán a legbájosabb szobanövény ebben a listában. A zöld levelek közül előbukkanó fehér virágzat megfelelő gondoskodás mellett akár egész évben is virágozhat.

Legjobban a félárnyékos, meleg, páradús környezetet kedveli, de az öntözéssel óvatosan kell bánni, a víz sosem állhat a növény alatt. Ha nincs elég vize, látványosan lekonyulnak a levelei, de szerencsére amint újra vízhez jut, hamar felerősödik. A túl sok napfénytől virága megbarulhat, kevés napfénynél pedig nem virágzik rendszeresen.

Anyósnyelv

Azok számára, akik nem akarnak vagy nem tudnak túl sokat foglalkozni a növényekkel, az anyósnyelv a tökéletes választás! Több változata is széleskörben elterjedt, Magyarországon a hagyományos, lapos, enyhén hullámos levelű verziója, és a hengeres anyósnyelv a legnépszerűbb.

Kis túlzással elpusztíthatatlan: jól tűri a szárazságot, és legtöbb fajtája az árnyékos helyeken is jól megél. A száraz levegő sem okoz neki problémát, így sok szobanövénnyel ellentétben a fűtési időszakban sincs szüksége extra párásításra a lakásban.

Elefántláb

Másnéven buzogányfának is hívják. Nevét jellegzetes vastag, palackra emlékeztető törzséről kapta, amiben vizet tárol, így az sem baj, ha egy darabig elfelejtjük megöntözni. Sőt, inkább kevesebb vizet kapjon, mert ha túlöntözzük, az könnyen a növény pusztulásához vezethet.

Eredeti élőhelyén akár 10 méternél is magasabb fává fejlődik, lakásban tartva azonban lassan növekszik, nem kell attól tartanunk, hogy kinövi az otthonunkat.

Köszönjük, hogy végigolvastad. Jó telelést kívánunk a növényeidnek!

Szeretnéd a fókuszt növényeidre irányítani? Keress egy hozzájuk illő virágállványt kínálatunkban:

Szükséged van még egy kis inspirációra?

Olvass bele további blogbejegyzéseinkbe:

loader
Betöltés...