Skandináv konyha

Skandinavische KücheSkandinavische Küche

Konyha skandináv stílusban - egy időtálló trend 

A konyha sokunk számára az otthon középpontja, így a lakás berendezése során is kiemelt fontosságú, hogy egyszerre legyen funkcionális, ugyanakkor esztétikus is. Manapság az egyik legkedveltebb konyha berendezési stílus minden kétséget kizáróan a skandináv stílus, és nem véletlenül. Alapelvei a funkcionalitás, az egyszerűség, a fenntarthatóság és a természethez való erős kötődés. 

Blogbejegyzésünkben bemutatjuk a skandináv stílus jellemzőit, a színektől kezdve az anyaghasználaton keresztül a dekorációig. Megtudhatod, hogyan lesz a skandináv stílusú konyha otthonos, nyugodt és hívogató, miközben a funkcionalitás mindvégig előtérben marad. Ha éppen konyhabútor vásárlás előtt állsz, vagy csak inspirációt keresel, hogyan frissítsd fel meglévő berendezésedet, tanácsadónkban számos ötletet és gyakorlati tippet találsz.

Skandinavischer Stil für die KücheSkandinavischer Stil für die Küche

A skandináv stílus jellemzői

A skandináv lakberendezés, ahogy a neve is sugallja, a skandináv országokból indult hódító útjára. A skandináv stílus a természetes anyagok és a világos színek használatán alapszik. Ha szeretnéd skandináv stílusban berendezni az otthonod, jó, ha tudod, hogy ennek a trendnek mindegyik skandináv országban megvan a saját jellemző változata. A dán, svéd, norvég és finn lakberendezés tehát alapjaiban hasonlít, ugyanakkor megvannak mindenhol a csakis az adott országra jellemző vonások. A dánok például nagyon szeretik a természetes szöveteket használni, ezzel szemben a finnek az élénk és hangsúlyos színeket kedvelik a szőnyegeken és a párnákon. A norvégok szeretik a vázákat és a dekorfigurákat, a svéd bútorok pedig jellemzően kevésbé robusztusak, mivel a helyiségek is általában kisebb méretűek. Mindegyik változatra jellemző azonban a természetesség, a kényelem és a kevés dísz használata.

Hogyan varázsolhatsz egy kis északi hangulatot az otthonodba? Kövesd a stílus alapelveit:

 1. Világos színek: A szobák uralkodó színei a fehér, szürke és a bézs. Ezek az árnyalatok friss, tiszta és barátságos légkört teremtenek.
 2. Természetes anyagok: A természetes anyagok (fa, vászon és gyapjú) használata abszolút jellemző a stílusra. Ezek az anyagok melegséget és otthonosságot sugároznak, és ellensúlyozzák a színek hidegségét.

 3. Minimalizmus: A skandináv stílusra a letisztult vonalak és az egyszerű, nem feltűnő design jellemző. Előszeretettel követik a "kevesebb több" szabályt, hogy a végeredmény egy rendezett és harmonikusan berendezett tér legyen.

 4. Funkcionális design: A praktikusság és a funkcionálitás kulcsfontosságú. A bútorokat és a lakberendezési tárgyakat is aszerint választják ki, hogy mennyire esztétikusak, illetve funkcionálisak.

 5. Otthonosság (hygge): Puha textíliák, gyertyák és meleg fények segítik a hangulatos légkör megteremtését.

 6. Természetes fény: Nagyméretű, osztott ablakok nélkül elképzelhetetlen egy skandináv otthon. Fontos, hogy minél több természetes fény jusson be a lakásba. 

 7. Minimalista dekoráció: Nem használnak túl sok dekorációs tárgyat, amit használnak, jellemzően azokat is a természet ihlette. Sokszor találkozhatunk ágakból, illetve száraznövényekből komponált díszekkel, de a szobanövények is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezeket az étkezőasztalokat neked ajánljuk

A színek

A skandináv stílusú konyha kialakításában a színeknek alapvető szerep jut. Erre a stílusra - ahogy már korábban is írtuk - a világos árnyalatok használata jellemző, legtöbbször a fehér és a szürke különböző árnyalatai dominálnak. Ezek a színek tiszta, nyitott és hívogató teret hoznak létre, amely a természetes fényben még világosabbnak hat és még egy kisebb konyhát is képes optikailag megnövelni. Kiegészítő színként gyakran nyúlnak a lágy kék és a barna világos tónusaihoz, ezek a színek ugyanis megnyugtató hatást keltenek és harmonikusan kapcsolódnak a kinti világ színeihez. 

A falak, a konyhaszekrények és kiegészítők színeinek gondos megválasztása kulcsfontosságú egy tipikus skandináv konyhában. Jellemzőek a fehér frontok, a világos fából vagy gránitból/márványból készült munkalap és emellett a kék, a szürke vagy a zöld világos árnyalataiban pompázó kiegészítők, melyek az északi erdőkre és tavakra emlékeztetnek. Így válik a főzés egy pihentető és megnyugtató tevékenységgé. Még több skandináv stílusú konyha ötletet láthatsz bejegyzésünk további képein.

Die Farben des skandinavischen DesignsDie Farben des skandinavischen Designs

Skandináv stílusú konyha = funkcionalitás a maximumon

A skandináv stílusú konyhatervezés elsősorban a funkcionalitásra összpontosít. A skandináv országokban rendkívül nagy hangsúlyt feketetnek a hatékonyságra és az egyszerű életvitelre, és ezek az elvek a konyhatervezésben is egyértelműen tetten érhetőek. A konyhatervezésnél alap, hogy a teret a legjobb, leginteligensebb módon használjuk. A skandináv konyhában gyakran láthatunk nyitott polcokat, illetve a fiókok és a szekrények is úgy vannak kialakítva és elrendezve, hogy minden sarkot optimálisan ki tudjanak használni. A funkcionális kialakításnak köszönhetően rengeteg tárolóhely keletkezik, illetve a munkakörnyezet is maximálisan átgondolt.

A skandináv stílusirányzat másik figyelemre méltó jellemzője a letisztult vonalvezetés, ahol a felületek simák és könnyen tisztíthatóak. Nincs felesleges, oda nem illő tárgy a térben, a funkció és az esztétikum tökéletes összhangba kerül.

Holz und andere natürliche Materialien für skandinavisches DesignHolz und andere natürliche Materialien für skandinavisches Design

Természetes anyagok a konyhában

A skandináv konyhában a fa és a kő a meghatározó anyag.  A fa, amely legtöbbször világos tölgy- vagy fenyőfelületek formájában jelenik meg, meleg és hívogató hangulatot áraszt. Fából készül a bútor, sok esetben a munkalap, sőt, legtöbbször a padlóburkolat, illetve a falburkolat is. A természetes fa otthonosságot sugall és harmonikus kapcsolatot teremt a környező természettel.

A , különösen a gránit vagy a márvány, szintén gyakran használt anyag a skandináv konyhákban. Népszerű, mivel a természetes kő időtlen eleganciát kölcsönöz a felületeknek, amellett, hogy rendkívül tartós is. A gránit munkalap azonban már kicsit magasabb árkategóriát képvisel a fához képest.

A további dekoráció, berendezés során szívesen nyúlnak egyéb természetes anyagokhoz is, például vászonszövetet használnak a függönyökhöz és a konyhai textíliákhoz, illetve a kerámia is gyakran visszatérő dekorációs elem, vagy akár használati tárgy. Ezektől az anyagoktól lesz az egyszerű vonalvezetésű konyha harmonikus és organikus megjelenésű.

A természetes anyagok használata a skandináv konyhában a fenntarthatóság iránti igényt és a természettel való kapcsolat északi megközelítését tükrözi, melynek jutalma minden esetben egy nyugalmat, kiegyensúlyozottságot és otthonosságot árasztó helyiség.

Konyhabútor skandináv stílusban

A skandináv lakberendezés népszerűségét annak köszönheti, hogy a stíluselemeket felhasználva a legtöbb otthonban egyszerűen és gyorsan hozhatunk létre időtálló, szép és funkcionális berendezést. A stílus legfontosabb jellemzői az egyszerűség, az időtállóság, a fenntarthatóság és a természetközeliség.

Mivel a skandinávok rendkívül fontosnak tartják azt, hogy együtt lehessen a család, a térrendezés során mindig arra törekednek, hogy tágas, egybenyitott terek jöjjenek létre. A bútorok formavilága a hagyományokra épül, ugyanakkor nagyon is modern. Régebben a skandináv design-t elsősorban az egyszerű, lekerekített formák jellemezték, manapság viszont a geometrikus minták lettek egyre népszerűbbek. A skandináv stílus inkább a minőségre, nem pedig a mennyiségre fekteti a hangsúlyt. Kevesebb, de minőségi dekoráció, praktikus tároló ládák és feltűnő faliórák egészítik ki a bútorokat. 

A bútorok anyaghasználatára, ahogy már korábban is írtuk, a természetes anyagok jellemzőek, tipikusan világos színányalatokban. A fafajták közül a fenyő, nyír és világos tölgy dominál, vagy a fehérre, világos szürkére festett, illetve pácolt felületek. A fabútorok melegséget sugároznak, ezáltal otthonosabb környezet hozható létre. A természetes anyagokat ugyanakkor gyakran állítják kontrasztba fémmel, illetve kővel, amely így egy sokkal izgalmasabb és elegánsabb lakásbelsőt eredményez.

A skandináv bútor legtöbbször többfunkciós. A dohányzóasztalok általában tárolóhellyel is rendelkeznek, a könyvespolc viszont sokszor a tárolás mellett térelválasztó funkciót is betölt, a kanapé választásánál pedig előnyben részesítik az ággyá alakítható darabokat.

Az egyik legfontosabb szempont azonban mindenképpen az, hogy a bútor tartós legyen, mivel a fenntarthatóság a skandináv országokban mára az egyik legfontosabb társadalmi elvárás.

Klare Kanten und Linien im skandinavischen DesignKlare Kanten und Linien im skandinavischen Design

Dekoráld a konyhád skandináv stílusban!

A konyha berendezésénél az i-re a pontot a dekoráció teszi fel. Hogyan dekorálj skandináv módra? Íme tippjeink:

 • Tartsd szem előtt az alapelveket: egyszerűség, funkció és természetes anyagok
 • Az alapszínek legyenek semlegesek: fehér és világos szürke árnyalatok
 • Helyezd középpontba a természetes anyagokat, használj néhány fókusztárgyat
 • Csempészd be a természetet a lakásba: tegyél nyugodtan szobanövényeket a konyhába is!
 • A kevesebb, több
 • Sok fény, funkcionális világítás
 • Használj meleg és kellemes tapintású, vászonból készült konyhai textileket, asztalterítőket, függönyöket!

Az apró, de finom részleteknek köszönhetően megteremtheted otthonodban a tökéletes skandináv stílusú konyhát, amely egyszerre lesz tökéletesen praktikus és esztétikus.

További inspirációk

Deine neue KücheDeine neue Küche
Skandinavisches Design für deinen EssbereichSkandinavisches Design für deinen Essbereich
Der zeitlose Trend für die KücheDer zeitlose Trend für die Küche

Reméljük, hogy tetszett a bejegyzésünk! Kellemes lakberendezést kívánunk!

Hiányzik még valami a konyhádból? Akkor nézd meg kínálatunkat!

Szerző: Jana a premiumXL-től


További inspirációra vágysz?

Olvasd el további bejegyzéseinket is!

loader
Betöltés...