Indusztriális stílus - Stíluskalauz

Industrial Style - MetallmöbelIndustrial Style - Metallmöbel

Indusztriális stílus a lakberendezésben

Az indusztriális (vagy más néven ipari, loft) stílus egy viszonylag friss lakberendezési irányzat, amely az 1960-as és 1970-es években kezdett el teret hódítani, először olyan nagyvárosokban mint New York és London, majd később Párizsban és Berlinben is. Ez a stílus nem egy divatirányzat, hanem az élet hozta létre. Eredetileg szerényebb jövedelmű művészek voltak azok, akik lakhatás céljára elhagyott városközponthoz közeli ipari csarnokokat rendeztek be, s az otthonos lakás kialakítása mellett alkotásra is alkalmas tágas stúdiót, műtermet hoztak létre egy tető alatt. A berendezéskor adottak voltak a nagy belmagasság, a látható fém- és acélszerekezetek, a kezeletlen falfelületek, a hatalmas ablakok, melyek a későbbi berendezésben is hangsúlyos szerepet kaptak. Az impozáns méretű terek általában több funkciót töltöttek és töltenek be egyidejűleg, többnyire csak a hálószobák és a mellékhelyiségek különülnek el.

Napjainkban természetesen nem csak ipari épületekben és loft terekben használhatjuk az ipari stílus különböző jegyeit, hanem ugyan némi kompromisszum megkötésével, de kisebb alapterületű lakásokban is.

Industrial DesignIndustrial Design
Farben des Industrial StyleFarben des Industrial Style

Az indusztriális stílus színvilága

Az ipari stílusban a színek emelik ki a stílus markáns jellegét. A használt színek igazodnak a gyárias hangulathoz, ugyanakkor ki is emelik azt. A neutrális és sötét színek dominálnak: téglavörös, rozsdabarna, fa és fémszínek, betonszürke, fekete, fehér, mustársárga és petrolkék. Ezek az alapszínek teremtik meg azt a nyers hangulatot, amely abszolút az indusztriális stílus jellemzője.

Tipp: Válasszunk sötét színeket a fő elemekhez, a falakhoz és a bútorokhoz, hogy még inkább hangsúlyozzuk az ipari hangulatot. A markáns színekben, például sárgában vagy pirosban megjelenő kiegészítők hangulatos színfoltokat teremtenek, és lágyítják a helyiség alapvetően nyers megjelenését. A berendezés komorságát terebélyes zöld növényekkel is ügyesen tudjuk ellenpontozni.

Ipari hatás a beltérben

Az ipari stílusban berendezett lakás fala csupasz, vakolatlan. Láthatóak a beton- és acélszerkezetek, a vízvezetékcsövek szándékosan a falakon kívül futnak, a fal pucolatlan tégla, kő, beton vagy fa. A felületek szinte már kopottnak tűnnek, kezeletlenek, legfeljebb impregnálják őket. Minden felület visszautal a gyárias miliőre és hangulatra. A lakásokban általában elrejtett gépészeti megoldások itt láthatóak, a design részét képezik. A feketére festett vasgerendák, a nyers betonelemek, a hatalmas üvegfelületek és a régies hatású, nyers fa- vagy betonpadló elengedhetetlen elemei ennek a stílusnak. A csupasz falakon remekül mutatnak az olyan nagyméretű dekorációk, mint egy fémkeretes tükör, falióra, térkép, fekete-fehér fotók modern keretben, réz üstök és egyéb konyhai edények.

A férfias stílust érdemes ellensúlyozni egy jól megtervezett mesterséges megvilágítással. Az ipari stílus nem hideg fényeket használ, hanem a meleg, visszafogott fények segítségével lágyít a berendezés és a felületek nyers megjelenésén. A világítótestek anyaga ugyanakkor ebben az esetben is markáns, például zománcozott fém, üveg, esetleg fa. Sokszor egyszerűen csak Edison izzókból és vezetékekből összeállított fényforrások világítják meg az adott területet.

Wanddeko Industrial StyleWanddeko Industrial Style

Tetszik az ipari stílus? Így kezdj hozzá a berendezéshez! 

Fém bútorok használata

Ha tetszik az indusztriális stílus, de nincs 4 méteres belmagasságú lakásod, használj csak néhány stílusjegyet! Bátran nyúlhatsz például a fém bútorokhoz, melyek robusztus kinézetűek, emellett viszont a legtöbb enteriőrbe remekül beilleszthetőek.

  • Nappali: abszolút ipari stílusú egy bőrkanapé egy téglafal és egy fémpolc elé/mellé elhelyezve. Ha még egy karakteres fém dohányzóasztallal is kiegészíted ezt az összeállítást, megvan az első indusztriális jellegű területed a lakásban.
  • Étkező: markáns jellegű lesz az étkeződ, ha fémvázas székeket, illetve bárszékeket teszel egy rusztikus faasztal köré. A bútorokat bátran eklektikusan összeválogathatod, jól megfér egymás mellett a modern, minimalista, vintage és az art deco is.
  • Hálószoba: az alap itt is egy fém bútor, jelen esetben egy fémvázas ágy. Ebben a helyiségben, a lakás többi pontjával ellentétben, itt jó ha használsz puha lakástextileket és melegebb árnyalatokat, hogy ezáltal kellemes, pihentető hangulatot teremts.

Használj bátran többféle anyagot! Kombináld a fémet a fával, bőrrel és betonnal. Mivel ez a stílus a mintákat nem igazán kedveli (kivéve a marhabőr mintázatot és a szőrmét), ezért az anyagokkal való játék segítségével tudsz vizuális fókuszpontokat létrehozni.

Hangsúlyozz fémbútorokkal! Egy fém polc, asztal vagy növénytartó állvány igazi fókuszpontként irányítja a figyelmet az adott területre.

Ipari stílusú bútoraink

Lakástextilek, amelyek illenek az ipari stílushoz

Bár az indusztriális stílus jellemzői a csupasz falak és a robusztus bútorok, nem feledkezhetünk meg a megfelelő lakástextilekről sem, amelyek teljessé teszik a berendezést. A loft stílusú lakásban a szőnyegeknek például nem csak esztétikai, hanem praktikus szerepe is van, hiszen a sokszor hűvös betonra, linóleumra leterített nagyméretű, meleg szőnyeg nélkül ténylegesen hidegnek érezhetjük a padlót.

Az ipari stílus textilek tekintetében a különféle szőrmés illetve szőtt szőnyegeket részesíti előnyben. Az erős, strapabíró anyagok jellemzőek, a puha plüss, szatén vagy selyem anyagok túlságosan kifinomultak és elegánsak ebben a környezetben. Nem illenek hozzá a klasszikus szőnyegek, sem a perzsaszőnyegek, amelyek túl díszesek ehhez az alapvetűen egyszerű, praktikus stílusirányzathoz. Mivel az indusztriális stílust a nagy, nyitott, egybefüggő és többfunkciós terek jellemzik, a szőnyegek segítségével a terek tagolását is könnyedén megoldhatjuk

A hatalmas ablakokon keresztül beáramló fény teszi a jellemzően sötét színű berendezést barátságossá, a teret világossá. Az ablaküvegeket függönnyel nem szokták sem elfedni, sem keretezni. Sötétítő függöny helyett általában reluxa vagy zsaluzia a jellemző megoldás.

Mire figyelj szőnyegválasztásnál?

Természetes szálú szőnyegek: válassz természetes anyagokból - szizálból, jutából és gyapjúból -  készült szőnyegeket. 
Vintage hangulat: a kissé kopott, kifakultnak tűnő szőnyegek remekül illenek az ipari stílushoz. Akár second hand szőnyeget is bátran bevethetsz.
Nagyméretű szőnyegek: a lakásban elhelyezett, nagyméretű szőnyegek egyszerre jelölik ki a térben az adott funkciót, illetve különítik el egymástól a más-más használatú területeket. Nyitott, egybefüggő terekben ez egy fontos szempont.
Színharmónia: a szőnyeg színei harmonizáljanak a fémes elemekkel. A földszínek, a szürke és a fekete használatával biztos nem fogsz mellélőni.

Industrial TeppicheIndustrial Teppiche
Industrial Design KombinationenIndustrial Design Kombinationen

Az ipari stílus más stílusokkal kombinálva. Működik?

Az ipari stílus rendkívül jól kombinálható más stílusjegyekkel. Nézzük, mi működik a leginkább:

Skandináv stílus loft stílusjegyekkel: vegyítsd a skandináv stílus egyszerű vonalvezetésű, letisztult bútorait az ipari stílus robusztus elemeivel. Egy fehér szoba, nyers színű bútorokkal kiegészítve fémes hangsúlyokkal egyértelműen látványos és harmonikus enteriőrt fog eredményezni.
Boho és indusztriális kombinációja: ipari stílus egy csepp bohoval fűszerezve. Ebben a kombinációban fontos szerepet játszanak a fonott és rattan elemek, a rusztikus fa dekorációk és a színes textilek, melyek kellőképpen ellensúlyozzák a beton és fém nyers megjelenését.
Minimalista és ipari: kevés, letisztult vonalvezetésű, de nagyméretű, látványos bútordarab. Kerüljük a kis méretű dekorációs tárgyakat! Használjunk minőségi anyagokat!

Csináld magad ötletek az ipari stílus kedvelőinek

Az ipari stílus kifejezetten jó terep azok számára, akik szeretik a diy projekteket és a mindenféle bútor hackeket. Mivel az indusztriális bútorok többsége amúgy is kicsit "befejezetlennek" tűnik, bátran lehet kísérletezni és saját készítésű bútorokat barkácsolni.

Csövekből készült polc: állítsd össze a saját polcodat különböző csövekből és deszkákból. A végeredmény egy rusztikusan bájos, ipari jellegű bútordarab lesz.

Fa és fém újrafelhasználása: még mindig trendi a raklapból készült asztal. Ez az egyik leggyorsabb bútorhack, ha már beszerezted a megfelelő méretű raklapot hozzá. Csavarozz fel görgőket a raklapra és máris kész a saját gyártású lerakóasztalod. További inspirációért nézz körül a Pinteresten!

Ipari stílusú lámpák: a legegyszerűbb világítótest egy Edison izzóból és egy stílusos vezetékből áll. Manapság már olyan lámpát is össze tudsz állítani, amelyhez még huzalozásra sincs szükség. A vezeték nélküli izzókat a megfelelő függesztékkel bárhová felszerelheted és távirányítóval vagy akár a mobiloddal is irányíthatod.

DIY im Industrial StyleDIY im Industrial Style

Hogyan ápold a fém bútoraidat?

1. Rendszeres tisztítás

A rendszeres tisztítás gyakorlatilag a portörlést jelenti. Használj puha, száraz törlőkendőt, így a bútor biztosan megőrzi a fényét.

2. Használj kíméletes tisztítószereket

A makacsabb szennyeződések tisztításához is kíméletes tisztítószereket használj! Az agresszív tisztítószerek károsíthatják a bútorok felületét.

3. Rozsdavédelem

Ne várd meg, amíg a rozsda megeszi a bútort! Ez különösen a kültéri fémbútorok esetében fontos. Ellenőrizd rendszeresen a bútoraidat és finom szemcsés csiszolópapír segítségével távolítsd el már a kisebb rozsdafoltokat is. Ha szükséges kezeld újra a felületet rozsdavédővel, illetve fesd át a bútort!

4. Időjárási viszonyok

Kültéri fém bútoraidat óvd a szélsőséges időjárási viszonyoktól! Ne tedd ki őket közvetlen, intenzív napsugárzásnak és Wenn deine Metallmöbel im Freien stehen, schütze sie vor extremen Witterungseinflüssen. Setze sie nicht direkt starkem Regen oder intensiver Sonneneinstrahlung aus, um vorzeitige Alterung zu verhindern.

5. A kárpitok és párnák ápolása

A kárpitozott bútorokat rendszeres porszívózással portalanítsd! Ha foltos lesz a kárpit, igyekezz a friss foltot minél hamarabb eltávolítani az anyagból! A levehető párnahuzatokat az előírás szerint tisztísd kézi vagy gépi mosással! Időnként szellőztesd át a párnákat a szabad levegőn!

6. Karcolások elkerülése és javítása

Óvatosan az éles tárgyakkal! A fém bútorok sokszor sérülékenyebbek, mint fa vagy műanyag társaik. Ha mégis megkarcolódik a bútor, az apró sérüléseked színben illő javítótollal tudod a legkönnyebben kijavítani.

7. Téli tárolás

A kültéri fém bútorokat télen tárold száraz helyen, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor takard le időjárásálló huzattal, hogy megvédd a hótól és a jégtől.

További inspirációink

Metallmöbel in Szene setzenMetallmöbel in Szene setzen
Verschiedene industrial Möbel kombinierenVerschiedene industrial Möbel kombinieren
Wohnungselemente für Industrial Design nutzenWohnungselemente für Industrial Design nutzen

Fém bútort vásárolnál? Nézd meg alábbi ajánlatainkat!

Szerző: Felix | premiumXL 


További inspirációt keresel?

Olvasd el többi bejegyzésünket is!

loader
Betöltés...