Így dekoráld a gyerekágyat!

Kinderbetten dekorierenKinderbetten dekorieren

Hangulatos gyerekágyak: ötletek, amivel feldobhatod a gyerkőcök birodalmát

A gyerekek számára a gyerekszoba egyszerre a pihenés és a játék helyszíne. Hogyan tudod úgy alakítani a teret, hogy egyszerre legyen hangulatos és kreativitásra, játékra ösztönző? Mi sem egyszerűbb. Kezdd az ágy körül! Válassz egy puha ágytakarót, pár pihe-puha párnát, egy színes, világító gömbfüzért és egy baldachint, amitől estére máris egy barátságos és hívogató kuckó lesz az egyszerű fekhelyből, ugyanakkor napközben a képzelet is határtalanul szárnyalhat.

Fontos, hogy a gyerekszoba berendezésekor harmonikus maradjon az összkép és bármilyen csábító is a sok színes bútor, ne essünk túlzásokba. Jó, ha betartjuk a 60-30-10 szabályt, tehát a szoba 60%-át egy alapszín határozza meg, ami a falak, a padló és a nagyobb gyerekszobai bútorok színében köszönjön vissza. Ez a szín legyen semleges, így könnyebb lesz a dekorációt is ehhez igazítani és a gyermeknek sem mindegy, hogy a végeredmény egy harmonikus helyiség, vagy egy vibráló és zavaró szoba lesz, ahol képtelenség pihenni. A másodlagos szín 30%-ban lehet jelen, legegyszerűbb, ha ez a szín a függönyökön, szőnyegeken és a kisebb bútorokon jelenik meg. A maradék 10% lehet hangsúlyos, megjelenhet a párnákon, a dekoráción, illetve minden olyan tárgyon, amit könnyen tudunk cserélni.

Olvass tovább a többi szuper ötletért!

Wie dekoriere ich ein KinderbettWie dekoriere ich ein Kinderbett

Gyerekszoba dekoráció ötletek és tippek

 • Ágynemű és párnák: Válassz színes, vidám mintás ágyneműt és párnahuzatot. Rengeteg kedves minta közül válogathatsz, az éppen aktuális mesehősös textilektől a klasszikus állatfigurás, csillagos, motívumos ágyneműkig. Ha igazán különlegesre vágysz, akár még saját névvel ellátott párnát is készíttethetsz.
 • Baldachin: Akassz fel egy baldachint az ágy fölé/köré és szinte már kész is vagy. Ha a baldachinra műnövény indákat vagy például plüss majmocskákat aggatunk, kezdődhet is a dzsungelkaland.
 • Fali dekoráció: Készítsetek galériafalat az ágy fölötti részre bekeretezett gyerekrajzokkal, fényképekkel és inspirációs idézetekkel. Rengeteg ingyen letölthető képet találsz például a Pinteresten. Akár falmatricát is felragaszthattok, ami egy gyors, ugyanakkor látványos dekoráció, ráadásul a felhelyezése általában nagyon egyszerű. Azért jobb, ha a gyermekeddel együtt választjátok ki a neki tetszőt!
 • Fényfüzérek: Akassz fel hangulatos meleg fényű LED füzéreket a baldachinra vagy az ágy fölé (akár a falra). Számos színvariációban és formában kaphatóak, szuperül feldobják a szoba hangulatát.
 • Polcok és könyvek: Szerelj fel lebegő polcokat az ágy fölé a könyvek, játékok és dísztárgyak számára. Arra azonban mindig ügyelj, hogy olyan magasra kerüljenek a polcok, hogy a kisgyerek nehogy magára rántsa őket! Egy fa vagy felhő alakú polc varázslatos olvasósarokká változtatja az ágy melletti részt.
 • Textilek és szőnyegek: Teríts le egy puha szőnyeget az ágy elé, mivel a gyerekek leginkább a földön ülve szeretnek játszani. A vidám mintás függönyök szintén nagyot dobnak a szoba hangulatán.
 • DIY dekoráció: Készítsetek közösen színes papírfigurákat, amiket fellógathattok az ágy körül vagy akár a falra is felragaszthattok. Fess le krétafestékkel egy falszakaszt, ahol szabadon alkothat a gyermeked. Imádni fogja! 
 • Növények és "állatok": minden gyerek imádja a plüssállatokat. Véleményünk szerint ez az egyetlen olyan dekoráció, ami még az ágyra dobálva sem rendetlen. ;-) A szobanövény minden helyiségnek, így a gyerekszobának is jól áll. Itt azonban kicsit legyünk körültekintőek, mert nem minden növényt ajánlott berakni a gyerekszobába. Ezzel a három növénnyel biztosan nem lősz mellé: márványos szobai futóka, pénzlevelű pilea, bíborpletyka.
 • Tematikus dekoráció: kalózhajó vagy hercegnőágy? Dzsungel gyerekszoba vagy erdei hangulat? Ha ötletet keresel, szintén remek kiindulópont a Pinterest! 
 • Személyre szabott dekoráció: már egész kicsi kortól érdemes bevonnod a gyermeked a dekoráció kitalálásába és megvalósításába. A bútorokat senki sem szeretné évente cserélni, de a dekoráció a gyerek érdeklődésével együtt változhat, ez pedig sokszor nem olyan nagy beruházás, mint amekkora felfrissülés a szoba hangulatában.

Baldachin az ágy fölött

A házikóágyak azért olyan népszerűek, mert igazi kuckóhangulatot árasztanak. Ha mindezt még kiegészítjük egy baldachin függönnyel is, akkor teljes pompába öltöztettük az ágyikót. Egy baldachin nemcsak esztétikailag dobja fel a szobát, hanem praktikus is, mert:

 • kényelem- és biztonságérzetet ad: a baldachinfüggöny egyrészt hangulatos légkört teremt, másrészt gyermekünknek egy extra biztonságérzetet nyújt. Egy baldachin óvó takarásában még a nehezen álomra szenderülő gyerkőcök is könnyebben elalszanak.
 • stílusos dekoráció: az ágy baldachinja stílusos módja annak, mivel dobjuk fel a puha textilek használata mellett még egy kicsit a gyerekágyat. Színtől, mintától függ, hogy éppen romantikus, mesebeli vagy kalandos hangulatot kölcsönöz a szobának.
 • véd a rovarok ellen: a baldachint a szúnyogok és a rovarok ellen is bevetheted. Ha nem akarsz kémiai szúnyogriasztót használni a gyerekszobában, akkor próbáld ki a baldachint, ami alvás közben védelmet nyújt a vérszívók ellen.
 • lehetőséget kínál szerepjátékra: a gyerekek számára egy baldachinos ágy rengeteg lehetőséget kínál a kreatív játékra. A gyermeki fantáziának köszönhetően pillanatok alatt válik az ágy kényelmes sátorrá, vagy akár egy erdei kuckóvá.
 • távoltartja a port: a baldachinfüggöny, főleg, ha sűrű szövésű anyagból készül, távoltartja a porszemcséket. Természetesen, anyagtól függően időnként ki kell mosni vagy ki kell rázni a baldachinfüggönyt is, hogy a megtapadt portól megszabaduljunk.

Fontos, hogy a balesetek elkerülése érdekében a baldachint biztonságosan rögzítsd az ágyhoz vagy a plafonra. Úgy, hogy a függöny semmiképp se tudjon leesni, illetve a gyerkőc ne tudja magára húzni vagy belegabalyodni.

Ein Betthimmel für dein KinderbettEin Betthimmel für dein Kinderbett

Ezek között a bútorok között biztosan megtalálod, amit keresel

Milyen dekoráció passzol a házikó ágyhoz?

Egy házikóágy már önmagában is sokat dob a gyerekszoba megjelenésén. Ha szeretnéd tovább fokozni a meghitt és játékos hangulatot, használj további dekorációt. Mi ezeket ajánljuk:

 • Függönyök és baldachin: az előzőekben már részletesen írtunk arról, miért szeretjük a baldachinfüggönyt. Számos előnyös tulajdonsága mellett a legfontosabb szerintünk mégiscsak az, hogy meghitt légkört és kuckóhangulatot teremt.
 • Fali polcok: válassz az ágyhoz stílusban illő játéktároló polcokat. Ha egy-egy lebegő polcot raksz fel az ágy fölé - vigyázz, ne tegyetek rá olyan tárgyat, könyvet, ami leesve sérülést okozhat -, gyermeked maga is könnyedén eléri a polcon lévő dolgokat. 
 • Párnák és plüssök: tegyél színes, puha párnákat az ágyba, a plüssöket bízd a gyerekre! Mindannyian imádni fogjátok a sok színes párna és plüss látványát, a párnák között mesét olvasni és hallgatni pedig extra kényelmes lesz.
 • Fényfüzérek: akassz az ágy köré, fölé melegfehér vagy színes LED fényfüzéreket, gömbfüzéreket. Kellemes hangulatvilágítást tudsz így kialakítani. Ugyanaz érvényes itt is, mint a baldachinnál: figyelj arra, hogy a kisgyerek ne tudjon belegabalyodni!
 • Szőnyegek: ne feledkezz meg a szőnyegekről! Mivel a gyerekek az ágy mellett többnyire a padlóra kucorodva szeretnek játszani, tegyél egy puha, vastag szőnyeget az ágy alá/elé. 
 • Fali dekoráció: dekoráld a falakat fali matricákkal, képekkel, poszterekkel, vagy, mint a képen is, akassz fel egy girlandot a könyvespolcra, a falra, vagy akár az ágyra. Tökéletes befejezése a gyerekszoba dekorálásának.
 • Sátor huzat házikó ágy kerethez: a baldachin mellett kaphatóak már kimondottan a házikó ágyakra készült sátrak is, amik tökéletesen illeszkednek az ágykeretre. Szuper hangulatossá alakítja a házikó vagy tipi ágyat.
 • Növények: a szobanövények a gyerekszobából sem hiányozhatnak. Arra azonban figyelj, hogy csak olyan növényt tegyél be, ami nem mérgező, nem allergizál, nem szúrós és az sem hátrány, ha igénytelen a növény és elviseli, ha néha elfelejtik megöntözni.
 • Extra tároló hely az ágy alatt: a magasabb házikóágyak alá sok esetben kapható kiegészítő tároló. Ez nagyon praktikus, mert pillanatok alatt el tudod tüntetni a játékokat benne, de ha ruhákat vagy az ágyneműt szeretnéd benne tárolni, arra is kiválóan megfelel.

Ne feledd, hogy a biztonság mindig az elsődleges szempont a gyerekszobában! Győződj meg arról, hogy minden dekoráció biztonságos, és nem jelent veszélyt a gyermekre!

Die richtige Deko für das KinderzimmerDie richtige Deko für das Kinderzimmer

Színes gyerekszoba - milyen színeket használj?

Amikor arról döntünk, hogy milyen színeket használjunk a gyerekszobában, több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne essünk túlzásokba, maradjunk mértékletesek. A túl sok és túl intenzív szín zavarólag hat, a színkáoszban a gyermek nem fogja jól érezni magát. A színeknek ugyanis ereje van, hatással vannak a gyerek hangulatára, érzelmeire és viselkedésére. A jól megválasztott színpaletta megnyugtat, ugyanakkor motivál is, ezért a legjobb, ha az alapszín egy világosabb, pasztell árnyalat és csupán a kiegészítők hoznak be dinamikusabb színeket a képbe.

Vedd figyelembe gyermeked személyiségét, temperamentumát, életkorát. Nem csak a kék és a rózsaszín létezik! Használj bátran olyan árnyalatokat, mint a világos sárga, halvány levendula, olívazöld, türkiz, lazacszín, szürke, napsárga, csontfehér, bézs és barna. Tanulmányok szerint a különböző színek az agy különböző részeit stimulálják. A meleg színek (piros, narancs, sárga) általában jobban stimulálnak, míg a hideg árnyalatok (kék, szürke, zöld) nyugatólag hatnak. Érdemes ezt a szobatervezéskor is figyelembe venni.

Nem kell az egész szobát egy színre festeni. Népszerű most a kéttónusú megjelenés, ilyenkor a falat nagyjából egy méter magasságig sötétebb színre festik - ami abból a szempontból sem rossz megoldás, hogy kevésbé látszik a falon a kosz -, a felső rész pedig világosabb árnyalat. Vagy fesd, tapétázd, díszítsd csak az egyik falat! Lehet absztrakt minta is a falon, a lényeg, hogy a végeredmény neked és a gyermekednek is tetszen.

Játékos kreativitás: Csináld magad gyerekszobai ötleteink

A gyerekszobai dekorációt nem kell feltétlenül készen megvásárolnod. Nem baj, ha picit szabálytalan és nem tökéletes a dekoráció, a gyerekszobában ez pont nem lényeg. Ami fontos, hogy te és gyermeked együtt találjátok ki a dekorációt és együtt díszítsetek. Rengeteg diy ötlet van a neten, a sokat emlegetett Pinterest például kifogyhatatlan ötlettár kisgyerekes szülők számára. 

Díszítsétek fel a baldachint: fessetek textilfestékkel mintákat a baldachinra, vagy ragasszatok fel rá kézzel készített textilcsillagokat, bolygókat. De lehetnek akár virágok és pillangók is, ahogy nektek tetszik.  

A párnákat sem kell készen megvásárolni, itt is jó szolgálatot tehet a textilfesték. Nyomdázzatok egy egyszínű párnahuzatra mintákat vagy mehet rá akár a gyerek kéznyomata is. Ha tudsz varrni, készíthetsz magad is párnát. Egy kaktusz vagy felhő alakú párna például nagyon vicces és látványos. 

A legtöbb ötletet egészen biztosan girlandkészítés témában fogod megtalálni. Papír, fonal, textil - mind-mind felhasználhatod a füzér készítésére. Akár többféle témájú girlandot is készíthettek, így cserélgethetitek is, évszaktól, kedvtől függően. 

Nem csak a kamaszok, de a kisebb gyerekek is szeretik a kedvenc fotókkal, képekkel körbevenni magukat. Nagyon jól néz ki a fotófal, illetve egy parafa tábla a fahon, ahol szintén cserélhetitek a fényképeket, rajzokat, ha éppen úgy tartja a kedvetek.

Készíthetsz játékfigurából akasztót. Ha van megunt műanyag játéka, például oroszlán-, dinófigura - és nem sajnálja "feláldozni" -, vágd őket félbe és csavarozd fel a falra. Kreatív megoldás és biztos, hogy imádni fogja.

Álomfogót is készíthettek. A hagyomány szerint ha az ágy fölé helyezzük, elűzi a rossz álmokat. Ugye milyen kedves ötlet? 

DIY fürs KinderbettDIY fürs Kinderbett

Tematikus gyerekszoba dekoráció

A gyerekszoba vizuális szempontból mindig a lakás legizgalmasabb helyisége. A gondosan kiválasztott gyerekszoba bútor az alap, de az i-re a pontot mindig a dekorációval tesszük fel. Nem kell úgy kinéznie a szobának, mint egy lakberendezési magazinban, inkább törekedjünk arra, hogy a gyerek életkorának és érdeklődésének megfelelően alaktítsuk ki. Hadd tükrözze a gyerek saját személyiségét a szoba, így biztosan jól érzi majd magát a saját kis birodalmában. 

 • Imádja az állatokat? Legyen akkor dzsungel! Zöld függönyökkel, liánokkal, állatfigurákkal a szoba vad őserdővé változik. 
 • Vagy legyen inkább űrhajós téma? Oder wie wäre es mit einem Weltraum-Thema, wo leuchtende Sterne an der Decke glänzen und der Betthimmel wie der Nachthimmel geschmückt ist?
 • Prinzessinnenliebhaber können sich in einem Märchenland wiederfinden, wo rosa Vorhänge, glitzernde Kronen und zarte Blüten die Hauptrolle spielen.
 • Naturnahe Themen wie Waldtiere, Unterwasserwelten, Pferdehof oder Arktis können beruhigend wirken und eine entspannte Schlafumgebung schaffen.
 • Feuerwehr, Polizei oder Ritterburg: Es gibt kein Hobby oder Interesse, welches sich nicht in Kinderzimmer Deko wiederfinden lässt. So kannst du nicht nur das Kinderzimmer, sondern vor allem den Bereich rund um das Kinderbett in ein kleines Kinder-Paradies verwandeln.

Die Möglichkeiten sind grenzenlos und ermöglichen es den kleinen Entdeckern, ihre Fantasie in ihrem eigenen Raum zu entfalten. Themenbasierte Kinderbett Deko schafft nicht nur eine visuelle Freude, sondern auch eine Welt, in der Kinder in ihren Träumen unbegrenzte Abenteuer erleben können.

Dekoráld agyerekszobát!

Kinderbett Deko ist nicht nur eine Möglichkeit, das Kinderzimmer zu verschönern, sondern eine Quelle der Inspiration, die die Entwicklung und Kreativität eines Kindes auf wundervolle Weise fördert. Jedes Element, sei es ein Betthimmel, bunte Kissen oder kreative Wanddekorationen, trägt dazu bei, eine Welt zu erschaffen, in der Kinder ihre Vorstellungskraft frei entfalten können. Der Raum um das Kinderbett herum wird zu einem Ort der Abenteuer, der Fantasie und des spielerischen Lernens. 

Es ist ein Raum, der nicht nur zum Schlafen dient, sondern auch zum Träumen, zum Entdecken neuer Welten und zum Ausdrücken ihrer einzigartigen Persönlichkeit.

Und hier liegt die wahre Schönheit der Kinderbett Deko: Sie öffnet die Türen zu einer Welt, in der Kinder lernen können, kreativ zu sein, ihre Gefühle auszudrücken und ihre eigenen Ideen zu entwickeln. 

Es ist nicht nur ein Zimmer, es ist ein Raum für Wachstum, Fantasie und das Entfalten von Träumen - ein Raum, der die kostbare Kindheit in all ihrer Schönheit einfängt.

További inspirációk neked

Finde die perfekte Deko fürs KinderbettFinde die perfekte Deko fürs Kinderbett
Kinderbett Dekoration IdeenKinderbett Dekoration Ideen
Kinderbett Dekoration InspirationKinderbett Dekoration Inspiration

Reméljük, hogy tetszett a bejegyzésünk! Örömteli lakberendezést kívánunk!

Gyerekszoba bútort keresel? Nézz szét kínálatunkban!

Szerző: Jana a premiumXL-től


További inspirációra vágysz?

Olvasd el a többi bejegyzésüket is!

loader
Betöltés...