Régi készülékek ártalmatlanítása

Elektromos berendezések hulladékának ártalmatlanítása a premiumXL-en keresztülElektromos berendezések hulladékának ártalmatlanítása a premiumXL-en keresztül

Mit értünk elektromos és elektronikai hulladék (e-hulladék) alatt?

A legtöbb termékkel ellentétben a régi elektromos és elektronikai berendezéseket nem szabad a normál kommunális hulladékba dobni.

A régi elektromos és elektronikus készülékek értékes alkatrészeket tartalmaznak, amelyek különböző újrahasznosítási folyamatok során visszanyerhetők és újrafelhasználhatók. Ezenkívül ezek a készülékek gyakran tartalmaznak olyan veszélyes anyagokat, amelyeket ki kell szűrni, és nem szabad a környezetbe juttatni.

A régi készülékeket elég könnyen be lehet azonosítani. Azokon a régi készülékeken, amelyeket külön kell kezelni és ártalmatlanítani, mindig van egy áthúzott szemeteskukát ábrázoló szimbólum (lásd a képet).

A régi készülékek felelősségteljes kezelése nem csak az újrahasznosító cégek feladata. Nekünk, a premiumXL-nek és neked, mint felhasználónak is kötelességed, hogy megfelelően gondoskodj régi készülékedről. Így együtt meg tudjuk akadályozni, hogy a régi készülékek szennyezzék a környezetet.

Régi készülékek ártalmatlanítása JelképRégi készülékek ártalmatlanítása Jelkép

Kötelességünk

Kereskedőként a premiumXL köteles visszavenni a régi elektromos készülékeket. Ezért a törvényi előírásoknak megfelelően vállaljuk a régi elektromos és elektronikai készülékek ingyenes és szakszerű kezelését, hogy azok újrahasznosíthatóak legyenek.

Kis- és nagygépek visszavétele (vásárlással)

Ha szeretnél tőlünk megrendelni egy terméket, és egyúttal egy hasonló régi terméktől megválni, kérjük, lépj kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal az info@premiumxl.de e-mail címen. Ők felveszik veled a kapcsolatot, és lehetővé teszik, hogy a terméket díjmentesen leadhasd. Ez egyaránt vonatkozik a nagy- és kis háztartási gépekre. Egy régi készülék akkor minősül nagyméretűnek, ha a leghosszabb külső mérete meghaladja az 50 cm-t. Ellenkező esetben kisgépnek minősül.

Kisgépek visszavétele (vásárlás nélkül)

Ha szeretnél megszabadulni egy régi elektromos vagy elektronikus készüléktől, sokféleképpen megtehetd. Tájékozódj erről a helyi önkormányzatnál, a hulladékgyűjtő udvarokban vagy az elektromos készülékeket árusító kiskereskedőknél.

Elemek és akkumulátorok kezelése

Az akkumulátorok és az újratölthető elemek kezelése hasonló a régi elektromos és elektronikus készülékekéhez.

Ezek sem tartoznak a normál háztartási hulladékba. Olyan értékes nyersanyagokat tartalmaznak, mint a nikkel, a cink és a vas. Ezek az anyagok speciális újrahasznosítási eljárásokkal visszanyerhetők és újrafelhasználhatók. Az értékes nyersanyagok mellett azonban az elemek és akkumulátorok káros anyagokat és nehézfémeket is tartalmaznak. Ezek semmilyen körülmények között nem kerülhetnek a környezetbe, és az emberi egészségre is jelentős kockázatot jelenthetnek.

Az áthúzott kuka piktogram az elemeken és akkumulátorokon is megtalálható. Emellett a szimbólum alatt olyan rövidítések is szerepelhetnek, mint a Cd, Pb vagy Hg. Ezek a nehézfémek mennyiségét jelölik az elemben vagy akkumulátorban:

Cd = az akkumulátor több mint 0,002 tömegszázalék kadmiumot tartalmaz.

Pb = az akkumulátor több mint 0,004 tömegszázalék ólmot tartalmaz.

Hg = az akkumulátor több mint 0,0005 tömegszázalék higanyt tartalmaz.

Kérjük, hogy az elemeket és akkumulátorokat ne dobd a háztartási hulladékba, hanem add le valamelyik arra kijelölt helyen! Ide tartoznak a települési önkormányzatok által üzemeltett hulladékudvarok és az elektromos készülékeket árusító kiskereskedők.

loader
Betöltés...