Szobanövények, melyek feldobják az őszt

Zimmerpflanzen für deinen HerbstZimmerpflanzen für deinen Herbst

Varázslatos őszi színek

Az ősz varázslatos átalakulásokkal teli évszak. Ilyenkor a természet a téli pihenés előtt még egy utolsó lendülettel bemutatja nekünk teljes színpalettáját. Míg odakint a levelek mély vörös és élénk arany színekben pompáznak, addig a beltérben sem kell lemondanunk a vibráló színekről. Képzeld el, hogy kényelmes kanapédon ülve, lágyan hulló levelek és a friss eső illata vesz körül! Hidd el, az őszi hangulatot nem olyan nehéz becsempészni az otthonunkba. Mi a titok? A szobanövények! A zöld páfrányok például nekünk az őszi erdő illatát, a színes krizantémok pedig a meleg őszi napsugarak fényét jutattják az eszünkbe. 

Szeretnéd tudni, melyek azok a szobanövények, amelyek különösen szépek ősszel? Olvasd el tippjeinket, hogyan ápold őket, és hogy hogyan tudod őket más dekorációkkal kombinálni!

Pflanzen im HerbstPflanzen im Herbst

Őszi növényeink

Ősszel sem kell lemondanunk a virágokról. A virágzó szobanövények ugyanis nem csak nyáron szemet gyönyörködtetőek, de az esős, borús napokat is képesek szebbé varázsolni. Mindegy, hogy piros, sárga, narancssárga vagy rózsaszín: a színes virágok garantáltan jó hatással vannak a hangulatodra.

Íme, 10 olyan kerti- és szobanövény, amelyek ilyenkor mutatják meg igazi szépségüket:

Krizantém

Igazi őszi klasszikus. Neve görögül aranyvirágot jelent. A krizantémok meleg színekben pompázó virágaikról ismertek.

Díszkáposzta

 Rendkívül dekoratív, kétnyári növény. Levelei a hideg őszi napokon színesednek be. Igénytelen, kertbe, balkonládába egyaránt alkalmas. Levelei sötétlilára színesednek.

Hortenzia

A különböző hortenziák változatos színvilágú, hatalmas méretű virágaikkal a hobbikertészek kedvencei.

Korallvirág

A legtöbb korallvirág piros, „korallszínű”, de a nemesítőknek hála válogathatunk rózsaszín, pink és sárga variációkból is.

Erika

Az erica carneanak több fajtája is kapható a hazai kertészetekben, amelyeknek a virágai november és május között nyílnak rózsaszín, piros, fehér, és liláskék színben.

Azálea

A kínai azálea a leggazdagabban virágzó szobanövényeink egyike. Eredeti élőhelyén, Kínában és Tajvanban piros virágokat hoz, de a nemesítéseknek köszönhetően bíborvöröstől a fehérig már többféle színben kapható. 

Begónia

Begónia elatior, vagyis magyar nevén a sudár begónia. Ezt a begóniát cserépben is lehet tartani, ráadásul szobanövényként egész évben csodálhatjuk szépségét.

Őszi krókusz

Virágágyásokba vagy elszórtan kiültetve is szép őszi dísze a kertnek. Októberben virágzik.

Őszi rózsa

Az őszi rózsa a kert színfoltja. Nem csak számtalan színben, de sokféle fajtában is elérhetőek. Az őszi rózsa megtölti a kertet élettel. Olyan, mintha újra tavasz lenne.

Alokázia - Elefántfül

Az Elefántfül egy egzotikus szobanövény, amely a buja, trópusi erdők hangulatát juttatja az eszedbe. Fajtái lélegzetelállító, változatos és textúrált levelekkel rendelkeznek.

Ne feledd, hogy minden szobanövénynek más-más igénye van ősszel. Egyes fajták a legjobban a napos ablakpárkányon érzik magukat, míg mások az árnyékos helyet kedvelik. Vannak olyan növények, amelyeket rendszeresen kell öntözni, és vannak olyanok, amelyek kevés vízzel is beérik. A legjobb, ha előzetesen utánanézel az egyes fajok igényeinek és a gondozási utasításainak.

Találd meg az otthonod stílusához illő virágtartókat kínálatunkban

Szobanövények kezdőknek

Az őszi szobanövények még kezdő hobbikertészek számára sem jelentenek kihívást. Ha még sosem voltak saját szobanövényeid, vagy csak kevés törődést igénylő virágokat keresel, vannak olyan növények, amelyek különösen "kezdőbarátok". Az egyik ilyen növény a Sansevieria, más néven Anyósnyelv. Rendkívül szívós, és nem igényel sok öntözést. Tökéletes választás kezdő növénytartók számára.

Egy másik egyszerű, de nagyszerű választás a Zamiopálma (Zamioculcas zamiifolia), vagy más néven Agglegénypálma. Az igénytelensége miatt nem kell sok mindenre figyelnünk, de az ellensége a túlöntözés. Akkor nem történik baj, ha véletlen elfelejtjük öntözni egyszer-kétszer, de ha elárasztjuk a földjét vízzel, könnyen elpusztulhat. A szűrt napfényt kedveli a legjobban. Ősszel, amikor a nappalok rövidülnek, ez fontos szempont.

Egy másik népszerű kezdő növény a Csokrosinda vagy más néven Zöldike (Chlorophytum comosum). Sok hajtást nevel, ami azt jelenti, hogy szétválaszthatjuk, és több növényt is szaporíthatunk belőle. Ami tegyük hozzá, remek módja a szobanövénygyűjtemény bővítésének.

A szobanövények őszi gondozása hálás feladat és a megfelelő növényekkel, mint például a fent említettekkel, még kezdőként is sikerrel járhatsz. Akár egy napfényes, világos helyet, akár egy árnyékosabb sarkot szeretnél növényekkel dekorálni, tájékozódj előre, hogy otthonod mely helyeit melyik szobanövénnyel díszítheted. A jól megválasztott hely az egészséges és életerős növény számára a legfontosabb szempont.

Zimmerpflanzen für AnfängerZimmerpflanzen für Anfänger

Általános őszi növénygondozási tanácsok

Az őszi és téli hónapokban a szobanövények a tavaszhoz és a nyárhoz képest eltérő gondozást igényelnek, mivel nemcsak a kinti, de a beltéri körülmények is megváltoznak. Az egyik fontos szabály az öntözés beállítása. Mivel a páratartalom általában alacsonyabb, a talaj lassabban szárad ki. Kerülni kell a túlöntözést, mivel a túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet. Jó módszer az ujjpróba: dugd az ujjad körülbelül egy centiméter mélyen a talajba, és csak akkor öntözd meg a növényt, amikor a talajt száraznak érzed.

A tápoldatozást ősszel vissza kell fogni, mivel ilyenkor a növények is pihennek. Legkésőbb novembertől egészen tavaszig ne tápoldatozzuk a növényeinket. Kivételt képeznek a télen is virágzó növények, mint pl. a ciklámen vagy karácsonyi kaktusz, melyeknek virágzásukhoz ebben az időszakban is szükség van a tápanyagokra.

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy csökken a fényintenzitás is. Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid elegendő fényt kapjanak ősszel és később télen is. Helyezd őket ablakok közelébe, de ügyelj arra, hogy a levelek ne érjenek hozzá az üveghez közveltenül, mert egy fagyos éjszaka után a levelek megbarnulhatnak, foltosodhatnak. 

Így építsd be a szobanövényeidet az őszi dekorációba

Számtalan ötletünk van arra, hogyan kombináld szobanövényeidet az őszi dekorációval:

 1. Ennek egyik nagyszerű módja, ha az asztaldíszítéshez szobanövényeket használsz őszi virágdíszekkel vegyítve. Tegyél olyan szárasságtűrő növényeket, mint a pozsgások (szukkulensek) vagy a borostyán, őszi cserepekbe vagy kosarakba, és kombináld őket olyan szezonális elemekkel, mint a szárított levelek, az őszi termések vagy a dísztökök.
 2. Kombináld az ablakpárkányon elhelyezett szobanövényeid más természetes anyagokkal! Tipp: gyűjts gesztenyét, makkot vagy diót, és tedd őket egy üvegvázába! Helyezz egy gyertyát az üveg közepére, és máris megvan a tökéletes dekorációs kiegészítő az őszi szobanövényeid számára!
 3. A dísztökök remekül mutatnak a polcokon és az ablakpárkányokon. Helyezz néhány kisebb tököt egy a krizantémod, borostyánod, korallvirágod mellé és élvezd a színes látványt!
 4. A sötétzöld levélzetű növények, például a páfrány- vagy borostyánfajták nagyon elegánsak fehérrel kombinálva. Tegyél melléjük egy fehér tököt vagy egy fehér gyertyát, és máris élvezheted az elegáns hangulatot!
 5. Egy váza gallyakkal, száraz növényekkel és szárított virágokkal is nagyon elegáns. De ha szeretnéd, friss vágott virágokat is tehetsz vázába a sárga, narancssárga és piros élénk árnyalataiban. Ehhez remekül illenek például a fából készült figurák vagy egy fonott kosár dísztökökkel.
 6. Akár egy kivájt tököt is használhatsz vázaként az őszi virágkompozíciónak. Vágd le a tetejét, egy kanállal vájd ki a tököt, és helyezz bele egy vázát vagy egy cserepet! És már kész is van a gyönyörű őszi dekorációd!
 7. Az őszi motívumos vagy élénk színű cserepek is a gyors dekoráció eszközei. Vagy használj rattanfonatból vagy más természetes anyagból készült kosarat! 
Zimmerpflanzen und HerbstdekoZimmerpflanzen und Herbstdeko

Így gondozd ősszel a szobanövényeidet, hogy felkészülten várják a telet

Az ősz ideális időszak arra, hogy felkészítsd a szobanövényeidet a közelgő télre. Ilyenkor érdemes átültetni a növényeket, hogy elegendő helyük legyen a gyökérnövekedéshez és friss tápanyaghoz jussanak. A lényeg, hogy csak egy kicsivel legyen nagyobb az új cserép, mint a régi, viszont a virágföld legyen nagyon jó minőségű.

Ősszel alaposan vizsgáld át a szobanövényeid leveleit és ha kártevőt találsz, első lépésként különítsd el a többi növénytől, hogy megakadályozd a fertőzés elterjedését. A pajzstetvek és levéltetvek ellen akár elegendő lehet a levelek vizes ronggyal való letörlése is, de ha súlyosabb a helyzet, akkor kénytelenek leszünk kémiai kártevőirtást végezni. Ezt érdemes kültéren vagy jól szellőző helyiségben tenned.

Ahogy már korábban is említettük, az öntözést is az évszakhoz kell igazítani. A legtöbb növény ilyenkor kevesebb vizet igényel, mint a melegebb hónapokban. Kerüld a pangó vizet a cserepekben, mivel ez gyökérrothadáshoz vezethet.

Érdemes utánanézned, hogy a van-e valamilyen különleges gondozási igénye a növényednek, mert ha ezeket szem előtt tartod, szobanövényeid ősszel is jól fogják magukat érezni és felkészülten fogják várni a telet.

Zimmerpflanzen überwintern und WinterpflanzenZimmerpflanzen überwintern und Winterpflanzen

Szobanövény betegségek és kártevők

A legtöbb esetben a nem megfelelő gondozás vezet ahhoz, hogy a növényünk megbetegszik, de sokszor tőlünk teljesen független tényezők is közrejátszhatnak. Ősszel, a megváltozott körülmények miatt, megnő a szobanövény-betegségek és kártevőfertőzések kockázata. Fontos, hogy figyeld a növényeidet, hogy idejében felismerd, ha probléma van. A kártevőfertőzés gyakori jelei az elszíneződött levelek vagy a leveleken lévő ragacsos maradványok. Betegség esetén barna vagy sárga foltokat, fonnyadt leveleket vagy a növények általános hervadását fogod tapasztalni. 

Sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a betegségeket. Ősszel öntözd ritkábban a dísznövényeket, és ne feledkezz meg a szellőztetésről sem! Figyelj azonban arra, hogy a növény ne álljon a huzatban, mert megfázik.

Ha mégis megtörténik a baj és a betegség jeleit észleled, a legjobb, ha környezetbarát kártevőirtó szereket használsz. Az időben felismert és megkezdett kezelés a növények esetében is sokat segíthet.

Terasz, erkély és kerti tippjeink

Az ősz remek időszak arra, hogy a természet szépségét bevidd a lakásba. Ahhoz, hogy a kertben, az erkélyen és a teraszon is kiemeld az ősz varázslatos hangulatát és összhangba hozd a beltéri dekorációval, csupán néhány egyszerű tanácsot kell, hogy kövess.

 1. Színharmónia: Válassz olyan őszi növényeket és virágokat, amelyek színei jól harmonizálnak a belső dekorációval. Az olyan földszínek, mint a vörös, a narancs, a barna és a sárga az őszre jellemzőek, és harmonikus hangulatot teremtenek a beltérben és a szabadban egyaránt.
 2. Ültetőedények és cserepek: Használj hasonló vagy egymáshoz illő cserepeket beltéren és kültéren. Ez vizuális kapcsolatot teremt a két tér között.
 3. Stílusos átmenet: Helyezz őszi növényeket az ablakok vagy üveg ajtók közelébe, hogy kapcsolatot teremts a beltér és a kültér között. Ezáltal ráadásul még a tér és tágasság érezetet is fokozhatod.
 4. Közös elemek: Válassz ugyanolyan vagy hasonló elemeket a beltéri és kültéri dekorációhoz. Például őszi motívumokkal díszített párnákat vagy takarókat, amelyek a nappaliban és az erkélyen vagy a kertben is használhatók.
 5. Fény: Használj fényfüzéreket, lámpásokat vagy gyertyákat, hogy meleg, őszi hangulatot teremts. Ez beltéren és kültéren egyaránt működik.
 6. Szemet gyönyörködtető növények: Válassz egy vagy két nagyobb, feltűnő növényt vagy cserjét, amelyeket a nappaliban éppúgy elhelyezhetsz, mint az erkélyen vagy a kertben. Az eredmény egy egységes dizájn kül- és beltéren.
 7. Kreatív átmenetek: Használj olyan dekorációs tárgyakat, például őszi füzéreket, koszorúkat vagy szezonális virágokkal díszített vázákat, hogy hangsúlyozd az átmenetet a beltérből a kültérbe. Így válik az erkély és terasz is hívogatóvá, még a hidegebb őszi napokon is.

A színek, anyagok és dekorációs elemek tudatos megválasztásával harmonikus átmenetet teremthetsz a belső tér és az őszi természet között. Használd ötleteinket, hogy otthonod meleg és meghitt hangulatot árasszon már az év legfényesebb időszaka, az adventi várakozás és a karácsony beköszönte előtt is!

Herbstpflanzen für den Balkon, die Terrasse und den GartenHerbstpflanzen für den Balkon, die Terrasse und den Garten

Inspirációk

Pflanzen für den HerbstPflanzen für den Herbst
Zimmerpflanzen DekoZimmerpflanzen Deko
Zimmerpflanzen für jeden StilZimmerpflanzen für jeden Stil

Reméljük, hogy tetszett a bejegyzésünk! Szép (őszi) napot kívánunk neked!

Bútort keresel a nappalidba? Akkor nézd meg a kínálatunkat!

Szerző: Jana a premiumXL-től


További inspirációra vágysz?

Olvasd el további bejegyzéseinket is!

loader
Betöltés...