Adventi koszorú készítés saját kezűleg

DIY-AdventskranzDIY-Adventskranz

Adventi koszorúk - a klasszikustól a trendiig

Most, hogy már javában tart a karácsony előtti készülődés, megnyíltak a karácsonyi vásárok, mi mással lehetne még jobban ráhangolódni az ünnepre, mint azzal, hogy ünnepi díszbe öltöztetjük az otthonunkat is. A karácsonyi dekoráció elmaradhatatlan része az adventi koszorú, amivel ünnepi hangulatot tudunk teremteni. Ha szeretnéd, magad is könnyedén elkészítheted.

Az adventi koszorú készítése során szinte semmilyen kötöttség nincs, szabadon engedheted fantáziád, olyan koszorút készíthetsz, amilyet csak kedved tartja. Egyszerű és elegáns vagy színes és játékos - akár minden évben más és más hangulató dekorációt kreálhatsz.

Olvasd végig tippjeinket és tanácsainkat és használd belőle azt, amelyik kedvedre való!

AdventskranzAdventskranz

Egy kis történelem

Az adventi időszak a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe. A Gergely-naptár szerint a november 30-hoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik és karácsonyig tart. Az első adventi koszorút valószínűleg Németalföldön készítette egy lutheránus lelkész és először 28 gyertyából állt. Az idők során a 28 gyertyából már csak 4 maradt, amit a négy egymást követő vasárnapon egyesével meggyújtanak. A négy gyertya szimbólum is, a hit, a remény, a szeretet és az öröm jelképei. A hagyomány szerint a négy gyertya közül három lila, egy pedig rózsaszín, de ettől ma már bárki szabadon eltérhet. A koszorúalap lehet fenyő, de tulajdonképpen bármilyen alapot használhatsz, akár egy szép kerámiatálat is. 

A gyertyákat vasárnap szokás meggyújtani, minden vasárnap eggyel többet, míg elérkezik a Karácsony előtti utolsó vasárnap is, ami idén különleges, hiszen egybe esik a Szentestével. Ebben az évben az első adventi vasárnap december 3-a. Nem kell sok ahhoz, hogy egy gyönyörű asztaldíszt kreáljunk, elég hozzá egy koszorúalap, néhány örökzöld ág, termések, színes karácsonyi díszek és a négy gyertya. 

Így készítsd el a saját koszorúdat!

Materialien für den AdventskranzMaterialien für den Adventskranz

Az alapanyagok - a virágkötő dróttól az eukaliptuszig

A legfontosabb az anyagok kiválasztása. Ha klasszikus koszorút szeretnél készíteni, mindenképp fenyőágakat használj. A fenyőkoszorúra kötözz vagy ragassz különböző terméseket, bogyókat, szárított narancsszeleteket, fahéjrudakat. Ezek a dekorációs elemek nem csak szépek, de illatosak is és garantáltan beköltözik a karácsonyillat az otthonodba. A moha, a különböző ágacskák, fakéreg darabok, tobozok rusztikus és természetes megjelenést kölcsönöznek a koszorúdnak.

A kreativitásod már az anyagkiválasztásnál szabadjára engedheted. A szárított virágoktól kezdve a különböző szalagokon át a gyönyökig bármi megengedett.

Ezekre mindenképpen szükséged lesz a koszorúkészítés során

A koszorúkészítéshez legyenek megfelelő eszközeid. De mire is lesz szükséged? 

  • Koszorúalap (szalma, moha, fenyő)
  • Metszőolló, háztartási olló
  • Ragasztópisztoly
  • Drót (lehetőleg zöld) és szalagok
  • 4 gyertya
  • 4 gyertyatüske
  • Fenyőágak (dekorációnak)
  • Dekorációs elemek ízlés szerint (termések, bogyók, szárított gyümölcskarikák, tobozok, karácsonyi gömbök)
Werkzeuge für den AdventskranzWerkzeuge für den Adventskranz

A metszőolló jó segítség, ha formára és méretre kell vagdosnunk az örökzöld ágakat. Egy jó ragasztópisztollyal pedig gyorsan és biztosan tudod rögzíteni a különböző dekorációs elemeket a koszorún. A legjobb benne pedig, hogy mivel a megszáradt ragasztócseppet könnyen el lehet távolítani a díszről, a kedvenc dekorációnkat akár több éven át is újra és újra használhatjuk.

Fontos, hogy a gyertyák alá mindenképp kerüljön gyertyatüske, ezeknek a kis fém alátéteknek ugyanis tűzbiztonsági szerepük is van. A kész koszorút olyan helyre tegyük, ahol körülette nincs éghető anyag, de még akkor se hagyjuk az égő gyertyákat magukra, ha amúgy megtettünk minden fontos óvintézkedést.

Lépésről-lépésre: hogyan kössünk magunk koszorút?

Ha már a koszorúalapot is magad szeretnéd elkészíteni, elég ha van egy szalma koszorúd és néhány fenyőágad. A fenyőágak dróttal való összekötözése, a díszítőelemek egyenletes elrendezése és elhelyezése nem igényel nagy kézügyességet, viszont remek időtöltés gyerekekkel is. Ha nem szeretnél sima koszorúalapot, gondolkodj kreatívan. Használj egy szép tálat alapként és ezen rendezd el a koszorú elemeit tetszőlegesen. Ha minden alapanyagot előkészítettél, kezdődhet is az alkotás:

Klasszikus adventi koszorú

Vágd a fenyőágakat kb. 15 cm hosszúra és 4-5 ágacskát kötözz össze dróttal. Az így elkészített ágkötegeket egyesével helyezd el a koszorún és tekerd körbe dróttal, így rögzítve az alaphoz. A következő ágakat úgy rakd fel, hogy azok takarják az előző rögzítést. Még jobb, ha zöld kötöződrótot használsz, ami kevésbé látszik az ágak között. Úgy dolgozz, hogy az ágkötegek fedésben legyenek, így a végeredmény egy dús koszorú lesz.  Ha készen vagy a koszorúalapoddal, helyezd el rajta a négy gyertyát és dekoráld a koszorút kedved szerint. Választhatsz  természetes anyagokat, apró karácsonyi gömböket, de akár még kis figurákat is. Tipp: fenyőágak helyett használhatsz mohát is, amivel szintén szép koszorúalapot tudsz készíteni.

Modern adventi koszorú

Végy egy adventi gyertyatartót vagy egy szép tálcát és tedd bele a négy oszlopgyertyát. Díszítsd fel a gyertyatartót, illetve a tálcát különböző ágakkal. Használhatsz csipkebogyó-, eukaliptusz- vagy akár borostyánágakat is. Egészítsd ki nagy és látványos masnikkal, gömbökkel, szárazvirágokkal és máris kész a saját DIY adventi koszorúd!

Hova tedd az adventi koszorút?

Milyen színű legyen az adventi koszorú?

A legkedveltebb színek kétségkívül meleg tónusúak. A zöld, az arany és a piros soha nem megy ki a divatból, de egyre népszerűbbek a hűvös árnyalatok is, mint a fehér, a kék vagy az ezüst, ami szintén nagyon jól illik a koszorúalap zöld színéhez. A koszorú színeinek kitalálásakor jó, ha előre tudod, hova fogod tenni a kész dekorációt.  A nappaliban a dohányzóasztalra, a komódra esetleg egy konzolasztalra? Az sem árt, ha a koszorú harmóniában van a lakás, a helyiség színeivel. A klasszikus színösszeállítás zöld és arany szinte minden lakásbelsőhöz jól illek, de egyre inkább hódít a fehér és az ezüst is, amivel szintén nehéz mellélőni.

Farben für den AdventskranzFarben für den Adventskranz

Gyertyák a koszorúra

A négy adventi gyertya

A gyertya a koszorú legmeghatározóbb eleme. A színpaletta a klasszikus lilától és rózsaszíntől indul, de gyakorlatilag kedvünk szerint válogathatunk. A koszorúra általában oszlopgyertyát szoktak tenni, de az oszlopgyertyákon belül is többféle méret közül választhatunk. Egyre népszerűbbek a karcsú, magasabb tömbgyertyák, amitől a koszorú is nagyon elegáns kinézetű lesz. 

A valódi gyertyák használatakor kiemelt figyelmet kell fordítani a tűzbiztonságra. Ma már kaphatók olyan modern, az igazihoz megtévesztésig hasonlító LED-gyertyák, amelyek biztonságos alternatívát nyújtanak.

Adventskranz selber bauenAdventskranz selber bauen

Hogyan rendezd el a gyertyákat a koszorún?

Körkörös elrendezés: a kerek koszorú az élet körforgását szimbolizálja. A hagyományos kerek koszorún kétféle módon rendezheted el a gyertyákat: egymástól azonos távolságra, szimmetrikusan vagy egy oldalon, egymás mellett. A szimmetrikus elhelyezés hagyományos, míg az asszimetrikus modern kinézetet biztosít.

Rakd őket egy sorba: kerek koszorú helyett olyan alapot is használhatsz, ahol egy sorban rendezed el a gyertyákat. Lehet ez egy tálca, egy fa- vagy kerámiatál, ami neked jobban tetszik és illik otthonod hangulatához. Bármilyen kiegészítővel dekorálhatsz, a kreativitásnak nincsenek határai!

Hogyan marad sokáig szép az adventi koszorú?

Ha fenyő koszorúdat időnként egy kis kézi vízpermetezővel körbe spricceled, biztosan sokáig szépek maradnak az ágak. Ha egy dekorációs tűzőhabot használsz alapnak, első lépésként nedvesítsd be, erre tedd a különböző díszítő elemeket, így különösen sokáig fogja bírni a koszorúd. Vannak még egyéb trükkök is. Például, ha van rá lehetőséged, éjszakára tedd ki a koszorút az erkélyedre! Semmiképp se rakd fűtőtest vagy kandalló közelébe az elkészült dekorációt, mert a meleg hatására sokkal gyorsabban kiszárad a koszorú és a zöld szín is hamarabb elhalványul. 

Alternatívák és újrahasznosítás

Manapság, amikor a fenntarthatóság egyre nagyobb szerephez jut, sokunk számára fontos, hogy alternatív megoldásokat keressünk a karácsonyi dekoráció kapcsán is. Így jöhetnek szóba a fenyőágak helyett bármilyen más, akár a saját kertünkben fellelhető ágak is a koszorúkészítés kapcsán. A koszorú dekorálásánál pedig csak a képzeletünk szabhat határt. Nem kell minden évben új dekorációt vásárolni, bármit felhasználhatunk a tavalyi díszektől kezdve, a háztartásunkban fellelhető apróságokon keresztül a különböző termésekig. Így lesz igazán egyéni és egyedi az adventi koszorúnk. 

Ezzel a bejegyzéssel kívánunk Neked kellemes kézműveskedést és egy varázslatos adventi várakozást és boldog karácsonyt!

További inspirációk

Adventskranz IdeenAdventskranz Ideen
Adventskranz selber machenAdventskranz selber machen
Adventskranz zu Weihnachten bastelnAdventskranz zu Weihnachten basteln

Reméljük, hogy tetszett a bejegyzésünk és találtál benne hasznos ötleteket!

Karácsonyi dekorációt keresel? Nézz körül!

Szerző: Jana a premiumXL-től


További inspirációt keresel?

Olvasd el többi bejegyzésünket is!

loader
Betöltés...