Segítség a megfelelő ágy kiválasztásához

A hálószoba otthonunk egyik legmeghatározóbb helyisége. Talán fel sem tűnik, de egy ember átlagosan 24 évet tölt az életéből alvással. Ez is azt bizonyítja, hogy érdemes körültekintően eljárni, amikor pihenésünk fő helyszínét, az ágyunkat választjuk ki.

Ebben a bejegyzésben segítünk Neked, hogy megtaláld azt az ágytípust, ami leginkább kielégíti igényeidet.

A hálószoba

A legtöbb ember számára a hálószoba jelenti azt a menedéket, ahová lehetősége van visszahúzódni a rohanó hétköznapok elől, és kipihenni az egész napos fáradalmakat. Ezért is fontos, hogy minél kellemesebb atmoszférát teremtsünk, és minden igényt kielégítően rendezzük be szobánkat. Tervezéskor a funkcionális bútordarabok beszerzése legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a dekoráció és a külcsíny megálmodása. Ha a hálószobáról van szó, nem sok kétség férhet hozzá, hogy a legnagyobb figyelmet ágyunk kiválasztása kell kapja.

Bár életünk közel egyharmadát az ágyban töltjük, mégis hajlamosak vagyunk átsiklani az ágy fontossága felett, ritkán cseréljük matracunkat és előfordul, hogy megelégszünk azzal a sok évvel ezelőtti ágykeretünkkel, ami már évek óta nem szolgálja az igényeinket. Ahhoz azonban, hogy az élet bármely területén a maximumot tudjuk teljesíteni, a lehető legpihentetőbb alvásra lesz szükségünk, ezt pedig csak egy hozzánk és igényeinkhez tökéletesen illő ágyban fog sikerülni.

Hogyan tudod megtalálni a hozzád illő ágyat?

A kérdés rendkívül összetett. Bár a pihentető alvás az elsődleges, más fontos szempontok is vannak.

Egyrészt az ágynak illeszkednie kell a szobához, nem csak vizuálisan, de méreteit tekintve is. Ha az ágy túl nagy a szobához képest, nem számít, hogy mennyire kényelmes, méreteiből adódóan egyszerűen nem fog beférni.

Az ágy alapanyaga is meghatározó. Ha stabil, fémből készült ágyat keresünk, számolnunk kell azzal, hogy az ágykeret télen kellemetlenül hideg lehet. Ha viszont kárpitozott ágyat választunk, búcsút kell inteni az ágyban evésnek/ivásnak, különben előbb-utóbb ételfoltokkal lesz tele az ágy. A döntésben az is fontos szerepet játszik, hogy csak éjszaka, alváshoz használjuk az ágyat, vagy esetleg napközben is, például TV-nézéshez.

Minden ágytípusnak megvan a maga előnye és hátránya, csupán azt kell eldöntsd, számodra mely szempontok élvezik a legmagasabb prioritást. Megpróbálunk egy kicsit segíteni a tájékozódásban, ezért összefoglaltunk néhány ágytípust és tulajdonságaikat, hogy könnyebben megtalálhasd a számodra tökéletes darabot!

Ágytípusok

Franciaágyak

Sok helyre van szükséged az ágyban? Ha sokat mozogsz alvás közben, sok párnád van, vagy valaki mással osztod meg az ágyad, mindenképp egy franciaágyra lesz szükséged. Az előnyéből fakad hátránya is: mivel nagy, sok helyet foglal, így kisméretű szobákba ritkán alkalmas.

Ha franciaágyak között válogatnál, nézz szét itt:

Egyszemélyes ágyak

„Sok jó kis helyen is elfér!” – tartja a mondás. Ha kicsi a hálószobád, vagy nincs szükséged nagyobb helyre alvás közben, egy egyszemélyes ágy tökéletes választás számodra. Praktikus, és ülőfelületként is remekül funkcionál.

Kárpitozott ágyak

Szereted, ha ágyad mindenhol puha tapintású? A kárpitozott ágyak a kényelem egy egészen új szintjét hozzák el hálószobádba. Mivel az ágykeret teljes egészében puha kárpittal borított, esélyed sincs sérülést szenvedni, ha a sötétben botorkálva véletlenül lábfejed az ágy sarkával találkozik.

Fém ágyak

Egy strapabíró, ugyanakkor mutatós ágyra lenne szükséged? Akkor egy fém ágy lehet a legjobb választás számodra. Szinte minden szobába illenek, és nagyszerűen fel lehet dobni őket egy ízléses dekorációval, például fényfüzérrel.

Ha fém ágyat keresel, itt biztosan megtalálod a hozzád illőt:

Fa ágyak

Ha szereted a természetes anyagokat, egy fa ágy remek választás lehet számodra. A fa ágyak igazi klasszikusok, nem lehet velük hibázni. Természetes megjelenésükön túl kedvező árkategóriájuk is előnyt jelent.

Emeletes ágyak

2 személy számára lesz szükség ágyra, de hely szűkében vagy? Az emeletes ágyak praktikus megoldást jelentenek. Ez az ágytípus kimondottan népszerű választás gyerekszobákba vagy vendégházakba. 

Baldachinos ágyak

Akár egy álomban! A baldachinos ágyak meseszerű hangulatot varázsolnak a hálószobába, és minden nap abban az érzetben ébredhetsz, hogy éppen egy trópusi nyaraláson vagy. Rengeteg lehetőség van az ágy felső keretének díszítésére, legyen szó fátylakról vagy fényfüzérekről, csupán a képzeleted szab határt!

Heverők

A heverők igazi multifunkcionális bútordarabok. Éjjel ágy, nappal pedig kanapé – akik garzonlakásban élnek, tudják, hogy ez mekkora előnyt tud jelenteni. Azonban nem csak a garzonlakások praktikus eleme, bármelyik nappaliban jól jön egy ilyen darab, amit ha vendégek jönnek, rögtön alvóhellyé tudunk alakítani.

A megfelelő matrac kiválasztása

Az ágykeret kiválasztása mellett legalább olyan fontos – ha nem fontosabb – feladat a megfelelő matrac választása. 

A matrac kiválasztásakor sok szempontot kell mérlegeljünk. Az első ilyen szempont a méret. Egyértelmű, hogy az ágykerethez illeszkedő méretű matracot kell válasszunk. Ha lelóg a lábunk a matracról, érdemes megfontolni egy új ágykeret és matrac beszerzését.

Annak érdekében, hogy a matracon a lehető legkényelmesebben érezzük magunkat, és optimális alátámasztást kapjon a gerincoszlopunk, körültekintően meg kell választani a matrac keménységi szintjét. A keménységi szint H1-H5 skálán mutatja az adott matrac keménységét, ahol H1 a legpuhább fokozatot jelenti, míg H5 a legkeményebbet. 80kg-ig a H2-es keménységi fokozatot szokták ajánlani, 80 és 100 kg között a H3-as fokozatot, míg 100 kg felett egy H4-es fokozatú matracot érdemes beszerezni.

Ha ezeket a szempontokat figyelembe veszed matrac vásárlásakor, a kényelmes és pihentető alvás garantált lesz.

További inspiráció

Reméljük, hogy segítségedre volt ez a bejegyzés a tökéletes ágy kiválasztásában. Minden jót, és - mindenek előtt - pihentető alvást kívánunk!

Még mindig a tökéletes ágyat keresed hálószobádba? Nézz szét kínálatunkban!

Szükséged van még egy kis inspirációra?

Olvass bele további blogbejegyzéseinkbe:

loader
Betöltés...