Segítség a megfelelő ágy kiválasztásához

A hálószoba otthonunk egyik legmeghatározóbb helyisége. Talán fel sem tűnik, de egy ember átlagosan 24 évet tölt az életéből alvással. Ez is azt bizonyítja, hogy érdemes körültekintően eljárni, amikor pihenésünk fő helyszínét, az ágyunkat választjuk ki.

Ebben a bejegyzésben segítünk Neked, hogy megtaláld azt az ágytípust, ami leginkább kielégíti igényeidet.

A hálószoba

A legtöbb ember számára a hálószoba jelenti azt a menedéket, ahová lehetősége van visszahúzódni a rohanó hétköznapok elől, és kipihenni az egész napos fáradalmakat. Ezért is fontos, hogy minél kellemesebb atmoszférát teremtsünk, és minden igényt kielégítően rendezzük be szobánkat. Tervezéskor a funkcionális bútordarabok beszerzése legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a dekoráció és a külcsíny megálmodása. Ha a hálószobáról van szó, nem sok kétség férhet hozzá, hogy a legnagyobb figyelmet ágyunk kiválasztása kell kapja.

Bár életünk közel egyharmadát az ágyban töltjük, mégis hajlamosak vagyunk átsiklani az ágy fontossága felett, ritkán cseréljük matracunkat és előfordul, hogy megelégszünk azzal a sok évvel ezelőtti ágykeretünkkel, ami már évek óta nem szolgálja az igényeinket. Ahhoz azonban, hogy az élet bármely területén a maximumot tudjuk teljesíteni, a lehető legpihentetőbb alvásra lesz szükségünk, ezt pedig csak egy hozzánk és igényeinkhez tökéletesen illő ágyban fog sikerülni.

Hogyan tudod megtalálni a hozzád illő ágyat?

A kérdés rendkívül összetett. Bár a pihentető alvás az elsődleges, más fontos szempontok is vannak.

Egyrészt az ágynak illeszkednie kell a szobához, nem csak vizuálisan, de méreteit tekintve is. Ha az ágy túl nagy a szobához képest, nem számít, hogy mennyire kényelmes, méreteiből adódóan egyszerűen nem fog beférni.

Az ágy alapanyaga is meghatározó. Ha stabil, fémből készült ágyat keresünk, számolnunk kell azzal, hogy az ágykeret télen kellemetlenül hideg lehet. Ha viszont kárpitozott ágyat választunk, búcsút kell inteni az ágyban evésnek/ivásnak, különben előbb-utóbb ételfoltokkal lesz tele az ágy. A döntésben az is fontos szerepet játszik, hogy csak éjszaka, alváshoz használjuk az ágyat, vagy esetleg napközben is, például TV-nézéshez.

Minden ágytípusnak megvan a maga előnye és hátránya, csupán azt kell eldöntsd, számodra mely szempontok élvezik a legmagasabb prioritást. Megpróbálunk egy kicsit segíteni a tájékozódásban, ezért összefoglaltunk néhány ágytípust és tulajdonságaikat, hogy könnyebben megtalálhasd a számodra tökéletes darabot!

Ágytípusok

Franciaágyak

Sok helyre van szükséged az ágyban? Ha sokat mozogsz alvás közben, sok párnád van, vagy valaki mással osztod meg az ágyad, mindenképp egy franciaágyra lesz szükséged. Az előnyéből fakad hátránya is: mivel nagy, sok helyet foglal, így kisméretű szobákba ritkán alkalmas.

Ha franciaágyak között válogatnál, nézz szét itt:

Egyszemélyes ágyak

„Sok jó kis helyen is elfér!” – tartja a mondás. Ha kicsi a hálószobád, vagy nincs szükséged nagyobb helyre alvás közben, egy egyszemélyes ágy tökéletes választás számodra. Praktikus, és ülőfelületként is remekül funkcionál.

Kárpitozott ágyak

Szereted, ha ágyad mindenhol puha tapintású? A kárpitozott ágyak a kényelem egy egészen új szintjét hozzák el hálószobádba. Mivel az ágykeret teljes egészében puha kárpittal borított, esélyed sincs sérülést szenvedni, ha a sötétben botorkálva véletlenül lábfejed az ágy sarkával találkozik.

Fém ágyak

Egy strapabíró, ugyanakkor mutatós ágyra lenne szükséged? Akkor egy fém ágy lehet a legjobb választás számodra. Szinte minden szobába illenek, és nagyszerűen fel lehet dobni őket egy ízléses dekorációval, például fényfüzérrel.

Ha fém ágyat keresel, itt biztosan megtalálod a hozzád illőt: