Miért válasszunk bambusz bútorokat?

Napjainkban a bambusz bútorok felkapottá váltak, ami az esztétikán túl a bolygónk számára is kedvező, hiszen a bambuszt a fa környezetbarát alternatívájaként is számon tartják. Bár a bambusztermékek ipara még gyerekcipőben jár, már most látható, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne. A már említett környezetbarát adottságaikon túl a bambuszból készült bútorok rengeteg előnnyel járnak, melyeket ebben a cikkben részletesen bemutatunk.

A bambuszról

A bambusz egy rendkívül sokoldalú növény. A gyakran feltételezettekkel ellentétben a bambusz nem fa, hanem a perjevirágúak (másnéven pázsitfűvirágúak) rendjébe tartozó egyszikű növény. Ahogy a növény nő, folyamatosan kezd elszarusodni, ezért a bambusz szára tökéletesen alkalmas bútorok és egyéb használati tárgyak készítésére.

Főként Ázsiában, azon belül is Kínában és Japánban őshonos, de bizonyos fajai Dél-Amerikában és Afrikában is megtalálhatóak.

A fa és a bambusz közötti egyik lényeges különbség a növekedés időtartama. Míg a fáknak évekre van szükségük ahhoz, hogy megnőjenek és alapanyagként felhasználhatóak legyenek, addig a bambusz rendkívül gyorsan növekszik, a moso bambusz például naponta akár 1 métert is nőhet.

A bambuszerdők magassága elérheti a 30 métert. Gyors növekedésüknek köszönhetően hamarabb kivághatóak és újraültethetőek, de a bambusz nagy gyökérhálózata miatt magától is visszanő, nem pusztul el, ha kivágják. A bambusz általában nem igényel különleges törődést, műtrágyát vagy öntözést, ugyanakkor sok szénmonoxid megkötésére képes.

A bambusz előnyei

 

Különleges tulajdonságai miatt a bambusz számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fákkal szemben. Az egyik ilyen tényező a már említett növekedési sebesség. Gyors reprodukciójának köszönhetően a bambusz kivágása nem gyakorol akkora hatást az ökoszisztémára, mint egy fa kivágása. A bambusz a fával ellentétben nem pusztul el kitermelés közben, hanem magától visszanő.

Emellett nagyon strapabíró is, növekedéséhez nincs szüksége növényvédő szerekre, műtrágyára vagy extra öntözésre. Elfásodott szára kemény, sűrű, ezáltal rendkívül stabil. Ugyanakkor könnyű és rugalmas is, ami tökéletesen alkalmassá teszi bútorok készítésére. Erős rostjai miatt ökológiailag lebomló alternatíváját jelenti a műanyagnak is.

 

A legjobb bambusz bútorok egy helyen.A legjobb bambusz bútorok egy helyen.

A bambusz bútorok előnyei

 

A bambusz bútorok előnyei többé-kevésbé megegyeznek magának a bambusznak, mint alapanyagnak az előnyeivel. Ami különbség, hogy a feldolgozott bambusz már nem hajlítható, így bútor formájában stabil szerkezetet biztosít. 

A bambusz gyors növekedéséből fakadóan további előny, hogy más fafajtákhoz képest rendkívül olcsó. Éppen ezért kevés ráfordítással is természetes hangulatot varázsolhatunk lakásunkba, ha bambusz bútorokat választunk. Továbbá, a bambuszból készült bútorok könnyen tisztíthatóak és enyhén antibakteriális hatásúak. Az alapanyag robosztussága miatt a bútorok nagyon tartósak, hosszú éveken át a lakás ékei maradhatnak.

 

Bambusz ágyak

A bambusz bútorok az utóbbi évek egyik legnagyobb trendjének számítanak a lakberendezésben. A bambusz, mint alapanyag rengeteg felhasználási lehetőséget biztosít. Gyakran alkalmazzák ágykeretek gyártásához, ami nem meglepő, hiszen sűrű és robosztus szerkezete által tartós, éveken át stabil ágyak keszíthetőek. Ugyanakkor az anyag egy minimális rugalmassággal is bír, ezáltal a bambusz ágyak kevésbé tűnnek merevnek és statikusnak a klasszikus faágyakhoz képest.

Nem csak praktikusak, de megjelenésük is impozáns. Azoknak, akik szeretnének egy kis természetességet csempészni hálószobájukba, mindenképp érdemes elgondolkodni egy bambusz ágy beszerzésén!

Bambuszból készült ágyakBambuszból készült ágyak
Bambuszból készült fürdőszobabútorokBambuszból készült fürdőszobabútorok

Bambusz fürdőszobabútorok

Az ágyak mellett a fürdőszobabútorok a leggyakoribb formái a bambusz bútorként való felhasználásának.

A bambusz vízálló, ezáltal a fürdőszoba magas páratartalma sem okoz kárt a belőle készült polcokban, szennyestartókban vagy szekrényekben. Frissítő, természetes megjelenése pedig kellemes érzetet kölcsönöz a fürdőszobának.

Ha épp fürdőszobádat bútoroznád be, kedveled a természetességet, de nem szeretnél vagyonokat költeni, nézz szét bambusz bútoraink között!

Inspirációként íme néhány bambuszból készült fürdőszobabútor:

Összefoglalás

Ahogy azt részletesen bemutattuk, a bambusznak számos olyan tulajdonsága van, amelyek mellette szólnak. Bár a szállítása és feldolgozása környezetvédelmi szempontból nem teljesen optimális, még így is sok előnye van a hazai vagy környező országokban történő fakitermeléssel szemben. Például sokkal gyorsabban növekszik, és a kitermelés során nem pusztul el, magától képes újranőni.

A bambusz robosztus, de ugyanakkor enyhén rugalmas szerkezete rengeteg felhasználási lehetőséget kínál. Ezenkívül vízálló és antibakteriális hatású, így a kártevők sem támadják meg.

Bár a bambuszból készült termékek ipara még gyerekcipőben jár, a piacon már szép számban kaphatóak egyebek mellett bambuszból készült ágyak vagy fürdőszobabútorok. Ezek nem csak tartósságuk és impozáns megjelenésük miatt praktikusak, de a fához képest jóval alacsonyabb áron be is szerezhetőek.

A fent felsoroltakból látható, hogy a bambusz és a belőle készült bútorok számos okot adnak arra, hogy mindennapjaink részévé váljanak. Reméljük, hogy összefoglalónk után Ti is így látjátok! 


Weitere Inspirationen

Ein tolles Schlafzimmer!Ein tolles Schlafzimmer!
Ein gemütliches Bett!Ein gemütliches Bett!
Interior Design IdeenInterior Design Ideen

Reméljük, hogy ez a bejegyzés segített jobban megismerni a bambuszt, mint bútoralapanyagot. További jó böngészést és szép napot kívánunk!

El tudnál képzelni néhány bambusz bútort otthonodban? Nézz szét kínálatunkban:


Szükséged van még egy kis inspirációra?

Nézz szét további bejegyzéseink között:

loader
Betöltés...