Így lehet tökéletes a gyerekszoba: ötletek a berendezéshez

Éppen életed egy új fejezetének kezdetén állsz? Először is engedd meg, hogy gratuláljunk! 

A gyermekvárás az egyik legcsodásabb időszak, ugyanakkor rengeteg mindenre kell odafigyeljünk ilyenkor, amitől könnyen stresszesek lehetünk. Ez a bejegyzés azért született, hogy legalább egy kis terhet levegyünk a válladról: körüljárjuk azokat a kérdéseket, amelyek a gyerekszoba tervezésénél előkerülhetnek, és összefoglaljuk azokat a bútordarabokat, amire mindenképpen szükséged lesz Neked és gyermekednek a zavartalan mindennapokhoz.

A gyerekszoba

A gyerekszoba otthonunk talán legfontosabb helyisége. Gyermekünk számára ez jelenti a valódi otthont, a biztonságot, de ugyanakkor a gyerekszoba kialakítása a személyiségfejlődésére is hatással van. Ez az a hely, ahol biztosítanunk kell a lehetőséget a játékra, a tanulásra és a pihenésre egyaránt.

Fontos, hogy a berendezés biztonságos és gyerekbarát legyen, hogy minél több sérülést ki tudjunk küszöbölni. Másrészt azzal is számolnunk kell, hogy gyermekünk – nagy valószínűséggel – hosszú évekig fog ugyanabban a szobában élni, így a bútorzatnak a különböző életszakaszoknak is meg kell felelnie.

Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

Ez az a kérdés, amire nem létezik egységes válasz. Minden gyermek egyedi és különleges, éppen ezért az igényeik és preferenciáik is eltérőek. Mégis van néhány általános irányelv, amit ha követünk, a gyerekszoba biztosan komfortos és biztonságos lesz.

Már eleve a szoba mérete is fontos szerepet játszik abban, hogy a gyermek hogy fogja érezni magát a saját „birodalmában”. Ahogy azt már említettük, a bútorzat is meghatározó szerepet tölt be abban, hogy gyermekünk igazán otthonosan érezze magát. A szoba színei és a dekoráció pedig teljes egészében gyermekünk személyiségét kell tükrözzék, így ha már nagyobb, őt is megkérdezhetjük és bevonhatjuk az ezzel kapcsolatos döntésekbe.

A szobaméret fontossága

A gyerekszoba mérete az egyik legfontosabb szempont. Hajlamosak lehetünk úgy gondolkodni, hogy a legkisebb szoba megfelel a gyermek számára, hiszen ő maga is kicsi, így biztosan nem fog problémát okozni a szűkös tér. Azt azonban vegyük figyelembe, hogy a mozgáshoz és a játékhoz elegendő teret kell biztosítanunk, a tágasabb tér pedig a bútorokba való beleütközés, és az azok által szerzett sérülések esélyét is csökkenti.

Ugyanakkor túl tágasnak sem kell lennie a szobának, mert az üres tereket nyomasztóan élhetik meg a gyermekek. Megfelelő térelosztással és berendezéssel viszont egy nagyobb alapterületű szobát is komfortossá tehetünk. Figyeljünk oda rá, hogy a gyerekágy számára elegendő helyet hagyjunk, és könnyedén megközelíthetővé tegyük azt, hiszen az ajtó és az ágy közötti útvonal a mindennapi rutin részéhez tartozik, és bosszantó (de még balesetveszélyes is) lehet, ha állandóan kerülgetni kell más bútordarabokat.

Melyek azok az alapvető bútordarabok, amiket semmiképp sem szabad kihagyni egy gyerekszobából?

Beszélhetünk kötelező és opcionális darabokról, ha a gyerekszoba bútorzata jön szóba. Amire biztosan szükség lesz: rengeteg tárolóhely a ruhák, játékok és könyvek számára. Erre a célra megfelel egy komód vagy egy könyvespolc, de kimondottan játékok és könyvek tárolására alkalmas tárolószekrények is léteznek, amelyek végtelen mennyiségű holmit képesek elnyelni.

Ha a gyermek már idősebb, mindenképpen szüksége lesz egy íróasztalra és egy hozzá illő székhez, ami mindennapi segítsége lesz a tanulásban és a rajzolásban vagy más kreatív kikapcsolódásban. Érdemes egy olyan strapabíró íróasztalt beszerezni, ami az egész gyermekkort képes végigkísérni. Erre alkalmasak lehetnek az állítható magasságú íróasztalok, amelyeket a gyermek növekedéséhez tudunk igazítani.

A gyerekágy a szoba talán legfontosabb eleme. Ezt gyermekünk növekedése során, különösen élete kezdeti szakaszában néhány alkalommal biztosan le kell majd cserélnünk, hogy teljes kényelmet tudjunk biztosítani.

Bár nem lételeme a gyerekszobának, mégis jó, ha van egy kényelmes babzsák vagy fotel, ami lehetőséget nyújt az olvasásra és kikapcsolódásra.

A szoba a gyermek személyiségét kell, hogy tükrözze

A szoba méretén és berendezésén túl fontos szempont a színek és a dekoráció kiválasztása is. Ahogy más helyiségek berendezésénél, ugyanúgy itt is vannak aktuális trendek, amelyek az interneten terjednek, mi viszont inkább azt javasoljuk, hogy a saját gyermekünk ízléséből és érdeklődési köréből induljunk ki, ha a dizájn kerül szóba. Ha már nagyobb a gyermek, be tudjuk vonni a tervezésbe, a kedvenc színeivel, állataival és mintáival dekorálhatjuk a szobát. Egy kreatívan megtervezett gyerekszoba segíti a gyermek szellemi fejlődését, és egy „saját világot” teremthet számára a lakáson belül. 

Összegzés

Összességében egy jól megtervezett és funkcionális gyerekszoba kulcsa, hogy figyelembe vegyük gyermekünk igényeit és preferenciáit, és egy olyan teret hozzunk létre, ami egyaránt alkalmas a játékra, tanulásra és pihenésre. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a gyermek szabadon mozoghasson, ugyanakkor a nyomasztó, tátongó üres tereket érdemes kerülni. Ami a bútorokat illeti, elegendő tárolóhelyet kell biztosítanunk, amit kiválthat egy komód, könyvespolc vagy egy tárolószekrény. A tanuláshoz és kreatív tevékenységekhez szükség lesz egy íróasztalra és egy hozzá illő székre. Egy könnyen megközelíthető, a gyermek életkorának megfelelő, kényelmes ágyat is be kell szereznünk. Nem kötelező, de jó ötlet egy babzsák vagy fotel beszerzése is, amiben lehetőség van olvasni és kikapcsolódni. A szoba stílusát gyermekünk személyiségéhez, érdeklődési köréhez, és ne az éppen aktuális trendekhez igazítsuk.

További inspiráció:

Reméljük, hogy sikerült segítséget nyújtanunk a gyerekszoba berendezéséhez. Sok örömöt és boldogságot kívánunk gyermekednek az új szobájában!

Hiányzik még néhány bútordarab gyermeked szobájába? Nézz körül, hátha itt megtalálod!

Szükséged van még egy kis inspirációra?

Olvass bele további blogbejegyzéseinkbe:

loader
Betöltés...