Alapkellékek nappalidba

A nappali minden otthon talán legfontosabb helyisége. Igazi közösségi tér: itt gyűlik össze a család tévét nézni, itt tartjuk a társasjáték estet a barátokkal, és munka után is itt esik a legjobban elnyúlni a kanapén.

Felmerül hát a kérdés; milyen bútorokra lesz mindenképp szükségünk ahhoz, hogy ezt a többfunkciós teret minden igényt kielégítően tudjuk berendezni? Ebben a bejegyzésben erre a kérdésre adunk részletes választ!

Alapkellékek, amiket nem érdemes kihagyni egy nappaliból

Kanapé

A nappali központi eleme a kanapé vagy kanapéágy. Amikor valaki a nappaliban tartózkodik, szinte biztos, hogy használatba van véve. Tökéletes az esti sorozatnézéshez, egy kellemes beszélgetéshez, egy könyv olvasásához, vagy ha egyszerűen csak pihenni szeretnénk.

Amellett, hogy különböző funkciókat is ellát, a kanapé teljesen új külsőt tud kölcsönözni a nappalinak. Mivel viszonylag nagy felületről van szó, jelenléte a szobában hangsúlyos, épp ezért a kárpitozás és a szín kiválasztása egy fontos lépés. Keressünk inspirációt az interneten, pl. Pinterest-en mások nappalijából, és figyeljük meg, hogy a különböző stílusú kanapék hogyan változtatják meg a nappali atmoszféráját.

Legyen szó sarokkanapéról, kanapéágyról, vagy egy teljesen retro kanapéról, azt sose felejtsük el: bár fontos a küllem, ennek a bútordarabnak a kiválasztásánál mindig a kényelem kell, hogy a legfontosabb legyen!

Dohányzóasztal

A kanapét már említettük, de mi az, ami nélkül a kanapé mit sem ér? Bizony, a hozzá illő dohányzóasztal!

Bármi is történjen a kanapén, szükség van egy kisasztalra, ahol tárolni tudod az épp használaton kívüli eszközöket, legyen az egy távirányító, egy snack-es tál, vagy a kiolvasásra váró könyvek. Ha nem csak tárolásra használjuk, de még dekorációs elemekkel is párosítjuk, mint például egy szobanövény, vagy egy tál potpurri, vizuálisan is megnyerő eleme lehet a nappalinak dohányzóasztalunk.

Ma már szinte csak az ember fantáziája szab határt annak, milyen dohányzóasztalt szeretne a nappalijába. Léteznek rejtett tárolóelemekkel ellátott darabok, amelyek egy pillantás alatt képesek elnyelni a nappaliban lévő rendetlenséget, ha épp vendégek érkeznek otthonunkba. A görgőkön mozgatható dohányzóasztalok pedig azok számára ideálisak, akiknél rendszeres a sürgés-forgás, és a bútorok könnyebb mozgatása jelentősen leegyszerűsíti a pakolást.

 

Lámpák

A megvilágítás minden helyiség „lelke”, így természetesen a nappaliban is nagy hangsúlyt kell kapjon kiválasztása.

Az ideális az, ha közvetlen és közvetett fényeket egyaránt alkalmazunk. Hogy ez mit is jelent pontosan? Közvetlen megvilágítás alatt az erős, egy kiválasztott helyre fókuszáló fényt értjük, amit olyankor érdemes használni, ha a szoba egy-egy részletét szeretnénk kiemelni, hangsúlyossá tenni, vagy valamilyen tevékenység helyszínét (olvasó fotel, étkezőasztal) világítanánk meg. Közvetett megvilágítás alatt a szűrt, lágyabb fényű világítást értjük, ami kellemes hangulatot varázsol a szobába, megteremti az atmoszférát. A látási viszonyok ilyenkor rosszabbak, de ennek a megvilágításnak nem is az a célja, hogy dolgozni tudjunk mellette.

Például egy leárnyékolt lámpabúrájú állólámpa vagy mennyezeti lámpa megteremti a hangulatot és az általános látási viszonyokat, de mellé érdemes egy-egy fókuszált fényű lámpát szerelni a „munkaterületek” közelébe.

Szőnyeg

A szőnyeg tipikusan az az elem, amiről időnként hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig ez az a textília, ami leginkább tudja alakítani a helyiség stílusát. Amellett, hogy az otthonosság érzéséhez jelentősen hozzájárul, gyakorlati haszna is van: felületén felfogja a hangokat, megszünteti a visszhangokat, ezzel is javítva a szoba akusztikáját.

A szőnyeg kiválasztásakor a mintázaton túl sok egyéb szempontot is át kell gondoljunk: rövid-, vagy hosszúszálú szőnyeget szeretnénk? A könnyű tisztíthatóság a legfontosabb? Mennyire zavar minket, ha a szőnyeg szöszöl? Egy rövidszálú szőnyeg kezelése sokszor könnyebb, de kevésbé lesz puha és kényelmes talpunknak. Mindenek előtt gondoljuk át, melyek azok a szempontok, amelyek számunkra a legfontosabbak, és ezek mentén kezdjünk el nézelődni a szőnyegek között!

Szobanövények

Egy újabb olyan elem, amire első körben nem biztos, hogy gondolnánk, amikor a nappali berendezésének gondolata felmerül. A növényeknek azonban olyan különleges, jótékony hatásaik vannak, amelyeket szinte bűn nélkülözni nappalinkból. Egyrészt, már érzetre is otthonosságot, természetközeliséget adnak, de biológiai hatásuk még ennél is jelentősebb. Megkötik az általunk kilélegzett szén-dioxidot, és helyette friss oxigént bocsátanak ki, ezzel folyamatosan karbantartva a levegő minőségét. Épp ezért a növényekre hatványozottan igaz: minél több van belőlük, annál jobb!

A jótékony hatásaikat azonban rendszeres törődéssel kell megháláljuk, különben hamar elpusztulhatnak. Szerencsére a természet gondolt azokra is, akiknek semmi érzékük nincs a növények gondozásához, ugyanis vannak kimondottan kisigényű, strapabíró fajok is. Ha kezdő növénytartók vagyunk, vagy korábbi próbálkozásaink kudarcba fulladtak, érdemes ezekkel próbálkoznunk.

 

Polcok

Íme egy igazi klasszikus bútordarab: a polc. Az embereknek általában rengeteg holmijuk van, ez pedig hatványozódik, ha gyerekek is vannak a családban. A falhoz illesztett polcok legtöbbször kis helyet foglalnak, cserébe rengeteg tárolófelületet biztosítanak. Dekoratívabb tárgyainkat, képeinket önmagukban is kihelyezhetjük a polcokra, amit pedig nem szívesen mutogatnánk, tárolódobozokban tudjuk tartani. Léteznek olyan polcok is, amelyek tökéletesen alkalmasak térelválasztásra, és aktív résztvevői tudnak lenni nappalinknak.

Azt javasoljuk, hogy mind a praktikusság szempontját figyelembe véve, mind az esztétikum érdekében szerezz be polcokat nappalidba, és kombináld őket a tökéletes összhatás érdekében.

TV állvány

Ez az elem csak azokat érinti, akiknek van TV a nappalijukban, számukra azonban elhagyhatatlan darab. Volt, amikor még „csak” funkcionális szerepe volt, és valóban azért alkalmazták, hogy a TV-t szemmagasságba emelje. Mára már egyre népszerűbb a TV-k sínnel való falra szerelése, de ettől az állvány, vagy TV szekrény nem maradhat el az eszköz alól. Egyrészt, mert furcsa hatást keltene az üresen tátongó tér, másrészt sok olyan kellékünk tartozhat egy TV-hez, amelyeket valahol tárolnunk kell. Gondoljunk csak a házimozi-rendszer hangafalaira, vagy a set-top boxra.

Ma már rengetegféle TV állvány közül választhatunk, azonban mielőtt beszereznénk a sajátunkat, gondoljuk át, mely tulajdonságok a legfontosabbak számunkra: minél több tárolórekesz, a különleges formatervezés, vagy esetleg a könnyű mozgathatóság.

Dekoráció

A különböző dekorációs elemek adják meg azt a bizonyos „pluszt” nappalidnak. A faliképek azon túl, hogy rengeteg szép emléket őrizhetnek, a szőnyegekhez hasonlóan javítják a helyiség akusztikáját a hangok elnyelésével és a visszhangok megszüntetésével.

A gyertyák kimondottan az őszi/téli szezon klasszikusai, természetes fényükkel kellemes atmoszférát teremtenek, illatosított verzióik pedig az egész lakást kellemes aromával lengik be. Arra viszont minden esetben figyeljünk, hogy más tárgyaktól kellő távolságba helyezzük el őket, felettük pedig semmilyen bútor vagy egyéb anyag ne legyen, hogy még az esélyét se adjuk meg annak, hogy valami kigyulladjon otthonunkban.

Bár nem kimondottan a dekoráció része, de tealán a fal színét is ide érdemes sorolni, hiszen az egyik legnagyobb felületet lefedő „elem” nappalinkban. A fehér fal igazi klasszikus, és optikailag is világosabbá teszi nappalinkat, azonban ha ezt a színt választjuk, nagyon oda kell figyeljünk, hogy elegendő színt és mintát használjunk a lakástextíliákon és egyéb dekorációs elemeken, különben könnyen unalmassá válhat a helyiség. 

Íme néhány ötlet a nappali berendezéséhez:

Köszönjük, hogy végigolvastad! Kellemes tervezést, és sok örömöt kívánunk nappalid berendezéséhez!

Jól jönne még néhány elem a nappalidba? Kínálatunkban biztosan megtalálod a hozzád illőt:

Szükséged van még egy kis inspirációra?

Olvass bele további blogbejegyzéseinkbe:

loader
Betöltés...